Често задавани въпроси, свързани с даряването и лечението  с реконвалесцентната плазма:

 1. Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ кръвен център ли е? – Не, това е гражданска организация в обществена полза, която не взема и не дава плазма.
 2. Трябва ли да имам тест за антитела, за да даря плазма? – Не, не е необходимо. Кръвният център, където отивате да дарите плазма, ще направи безплатен тест, както и диагностика на кръвните показатели и ще ви информира дали можете да дарите плазма.
 3. Мога ли да даря плазма, без да имам ПСР или бърз антигенен тест? – Да, това е възможно на 3 места в страната – Във ВМА и в „Пирогов“, както и в РЦТХ Пловдив.
 4. Мога ли да даря плазма, ако съм ваксиниран, но не съм боледувал от КОВИД-19? – до този момент това не е разрешено.
 5. Мога ли да даря плазма, ако имам болестта на Хашимото? – Не, хора с автоимунни заболявания не се допускат до даряване на плазма.
 6. Къде мога да намеря всички телефони на кръвните центрове? – на нашия сайт.
 7. Колко сака плазма обикновено се преливат на болен? – 2-3 сака през 24 часа.
 8. Може ли вкъщи да се направи преливане на плазма? – Не, това се извършва само в болнично заведение и от лекар.
 9. Редно ли е лекуващият лекар да иска от близките бележка за дарена плазма? – Да, няма проблем той да настоява близките да дарят плазма в съответния Кръвен център, но това даряване не трябва да бъде обвързано с искането на лекаря за плазма от съответния Кръвен център. Двете действия могат да вървят паралелно, но се санкционира лекар, който иска първо документ за дарена плазма, после иска плазма от Кръвния център.
 10. Опасно ли е преливането на плазма? – Не, когато се извършва по правилния начин. Опасно е толкова, колкото преливането на кръв и кръвни продукти.
 11. В кои градове широко се прилага преливане на плазма? – В много – като Бургас, Сливен, Пловдив, Асеновград, Пазарджик, София, Петрич, Сандански, Благоевград, Етрополе, Монтана, Видин, Луковит, Нови пазар, Плевен, Габрово, Русе, Селистра, Варна, Разград и др.
 12. Има ли доказателства, че плазмата работи? Плазмата е противовирусно средство и като такова помага в първите дни на заболяването – до 10-14 ден. Според Европейската комисия „Реконвалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективно средство за намаляване на смъртността“.
 13. Може ли да се окаже методично съдействие на лекари, които до момента не са преливали плазма, а имат желание? – Да, необходимо е само да се обадят на телефоните на сдружението. В момента се извършва обсъждане на метода в болниците в страната, които са изявили желание.
 14. Вярно ли е, че се очаква влошаване първите 2-3 дни след преливането на плазма? – Да, това се дължи на бурната среща на антителата в плазмата с вируса. Но то е временно и би трябвало състоянието да се подобри, ако преливането на плазма е направено по правилата.
Въпроси&Отговори