Семинар за лекари в Студентска поликлиника

Успешно приключи и вторият семинар за лекари по проекта „Дари плазма – дари живот на трима“ на Програма Европа 2021 – Столична община. От 10 до 16 ч. на 18 май в Студентска поликлиника – ДКЦ 5 – общопрактикуващи лекари, специалисти и педиатри от медицинска практика „Сана“ и Медицинска практика „Студентска“ бяха обсъдени въпроси по даряването и лечението с реконвалесцентна плазма, лечението на КОВИД-19 и постковидния синдром, и други проблеми, които засягат лично лекарите, а именно – тяхното здраве, тяхното натоварване – психическо и физическо. В семинара участваха и трима доброволци от Националната спортна академия, първи курс, специалност „спортен мениджмънт“ – Никол Андрейковска, Диляна Иванова и Шеввал Мехмед.

В семинара се включиха д-р Мария Стойчева, управител на ГП „Студентска“, д-р Златка Етрополска, управител на МП „Сана“, д-р Заяков – управител на ДКЦ 5, както и други специалисти и общопрактикуващи лекари. Беше проведена и зум среща с д-р Сикстен Кьорпер от Университета в Улм, Германия. Това се случи след неговата презентация, посветена на клиничните изследвания с реконвалесцентна плазма в Германия и по света, и организиране на донорска кампания за даряване на плазма.

В зум среща се включи и д-р Тодор Атанасов, пулмолог от МБАЛ-Димитровград, който е един от лекарите с най-много опит в лечението на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма у нас.

На всички присъстващи бяха раздадени информационни материали, изработени по проекта.

Семинарът беше проведен в залата за танци на MVJ Studio, която безвъзмездно беше предоставена за ползване от Валентина Недева, управител.

Мненията и заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Мненията и заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Семинар за лекари в Студентска поликлиника