Студио Хъ: Проф. Чавдар Ботев за лечението и препоръчителните практики при ковид
На 27 януари проф. Чавдар Ботев гостува в Студио Хъ на телевизия 7/8 и сподели своите наблюдения относно ковид и практиките за лечение. Цялото видео може да видите тук. По-долу публикуваме текста на интервюто с минимална редакторска намеса:

-	Темата за ковид две години вече е неизменна, независимо дали в лични разговори, обществени дебати и дискусии. но мен повече ме вълнува медицинската дискусия, защото вярвам, че когато имаме медицински проблем, той трябва да се разрешава с медицински средства. Кажете, моля Ви, за тези две години какво показва Вашия опит, с какво се сблъскахте през тези две години?

-	Аз искам да направя едно въведение с думите на акад. Ваньо Митев, че като цяло в България се обръща внимание на санитарната част т.е.ваксинирани, неваксинирани и т.н. и си представете, че днес например са загинали 70 човека. Това са два автобуса. Представете си какво би станало, ако стане една катастрофа и загинат 70 човека. Вие само с това ли се занимавате? Как да оправите пътя или ще отидете и ще питате в болницата от какво имат нужда тези хора? И това е нещото, което на практика не го виждаме. 

Според мен трябваше от самото начало да има експертна група от Министерството, да обикаля всички болни. Аз съм бил в 60 болници в България и мога да Ви кажа навсякъде какви проблеми и дефекти има, които биха се отстранили с много малко средства. Но това, което ние виждаме, отделят са едни големи средства за едни поръчки, примерно ремдесивир, на който аз съм много голям привърженик. ако се прилага правилно или някакви други скъпи антитела и дори не се съобщава на лекарите как да лекуват с тях. Това е основният проблем и според мен ние трябва да тръгнем от отделните пациенти за да разберем какво и как става. 
Ето аз ще Ви кажа един простичък пример - в момента имам пациент на 80 и няколко години лежи си вкъщи, жена му не е болна, съответно дъщерята е при него да си го гледа и какво става? 
Моята препоръка първо като терапия е да се направи, така че да се дадат противовирусни препарати в първите седем дни, съответно му дадох аспирин, дадох му едно лекарство, чието име няма да казвам, но съдържа тамян и куркума, които са в нанотехнологии и се усвояват много добре. Дадох му бромхексин и другото, което видях е, че на този човек сатурацията му е много ниска, така че чрез близки и познати намерихме един апарат за сатурация. Това е нещото, което се случва, иначе този болен трябваше да отиде в болница. Ако този болен отиде в болница, той ще почине не затова, че работят зле, а защото примерно, ако има 50 човека няма кой да му обръща непрекъснато внимание. И какво друго трябваше да се направи? Обясних на близките, че този човек трябва да лежи на една страна, не по гръб. 
Другото, което му дадох е 7 часа сън, защото не знаем как ще лежи по гръб, намерихме апарата и той през деня си стои седнал. Съответно другото нещо което видях, просто хората нямаха възможност за едно изследване и средства. Вените бяха празни, абсолютно празни, не може да се вземе нито кръв нищо. Съответно налях по един определен начин хумана албумин, аз съм се занимавал много с трансфузионна хематология. Затопля се физиологичен разтвор, в топлия разтвор се слага хумана албумин, налива се така една банка, втора и той започна да уринира и се напълниха вените по един много добър начин, изпоти се и започна бавно, бавно да се оправя. 
Съответно второто нещо, което е, трябва да се храни този човек. Тези хора, ако не се хранят и не приемат достатъчно течности, умират и трябва да Ви кажа, че това е много трудно на такива тежко болни да се осигури в болница. Затова се молихме, аз представям Сдружението за Лечение с Реконвалесцентна Плазма, да има такива апарати, където хората, които нямат такива възможности да го получат това нещо и трябва да ви кажа, че има начин това да се направи. 
Другият проблем, който изскача, обаче след седмия ден, това всички лекари го виждат, настъпва една тотална метаморфоза. Пациентът е заразен някъде около 3-ти 4-ти ден от началото на първите симптоми и след това до 7-ия вече не е заразен. Всъщност тук е драмата, защото започва една имунологична реакция и всъщност ние в този момент трябва да дадем на пациента фраксипарин и дексаметазон, каквито са повечето протоколи. 
Но какво да Ви кажа, две години хората тичат като луди за фраксипарин. Просто има си стандарти и според мен тук нещата са проблемни. Толкова ли не може да се разбере, че тези хора имат нужда от това лечение и това е в болниците в страната по същия начин. 
Ето давам Ви един пример. Много важно за този пациент, например, беше да се вземе едно столче, на което той да ходи по малка и голяма нужда, защото е с кислородна маска и защото като го водят, сатурацията пада рязко. 
Друг един проблем, който ще ви кажа и който за мен е много голям. Аз съм свидетел как много пациенти, при транспортиране от вкъщи до болницата, се влошават безумно много. Това е огромен проблем. Просто те трябваше да са свръхоборудвани линейки, свръхоборудван персонал и това е разликата между България и света. 
В света лечението на ковид се работи от най-квалифицираните лекари. Тук е по-скоро като наказателна рота и ходят и се занимават или стажанти или други лекари, които по принцип да Ви кажа, като цяло се справят по-добре отколкото някои възрастни лекари, на които просто не им се работи. И режимите са много тежки. Има някои клиники, където работят по 24 часа. 
Като ходя по клиниките какво виждам, аз ще Ви кажа какви са проблемите. Проблемите са например, че в някои места, мога да си сложа ръката на сърцето, примерно кислородът не минава през вода. Отива в едно място, където 70% от кислорода минава директно и на никой не му прави впечатление. Правиш им забележка един ден, втори ден, трети ден. Това е нещо, което може да е смъртоносно. След това мога да Ви покажа дори снимки, които не искам да Ви ги казвам, но примерно, откачила се е маската за кислорода и понеже се занимават с много хора, понякога минават часове, а това е много, много важно. Така че моят съвет е там, където можем да се грижим, особено за по-възрастни хора, това нещо да си го направим вкъщи.
И този проблем, който говорим е, че в първите дни се дават антибиотици. Ами какво повече да направим? Всички най известни лекари, включително и професор Радка Аргирова и професор Кантарджиев, се подписаха в една петиция, внесохме я в парламента и молим това нещо да се спре. Може ли в България да се дават пет пъти повече антибиотици? Излезе една публикация в „Капитал“ 12 милиона антибиотици от аптеките изписани, дават Ви ги аптекарите така и това е един огромен, огромен проблем. Защото Вие като изкарате един месец на антибиотично лечение, аз мога да Ви покажа документите, нещата са страшни. След това влизате в болница, за съжаление, там има много вътреболнични инфекции и изследваните болни имат над 80% разминаване между антибиотиците, които се дават и чувствителността на бактериите. Защо? Защото има един много основен метод, който е в целия свят, казва се пср диагностика. Тя е направена от военните. В България имаме такова нещо, което е много добро. Има го на три места и на тези места, според мен, трябва държавата да осигури максимално тестове. Това е Националният Център по Хематология, защото там има трансплантирани болни. Това е „Пирогов“ и това е „Свети Георги“, където трябва да се използва много по-масово. 
И аз ще Ви кажа какво става. Влизате в отделението, изследвам пациента преди влизането и той няма никакви бактерии в дихателната система, храносмилателния тракт и в урината и след 5-10 дни вече се появяват една камара вътреболнични инфекции, защото са натрупани един път в доболничната помощ антибиотици и тук вече са фрапантни нещата. Значи всички, които са лекувани с толкова много антибиотици, излизат с едни бактерии, които аз мога да Ви покажа, имам стотици изследвания и мога да Ви ги покажа, но за мен е най плашещо, че 40% от тези хора, които са в болница, излизат с клостридиум дифициле, които са протекли по-тежко. Даже има места, където примерно анблок излизат трима души с клостридиум дифициле. Да Ви обясня какво означава клостридиум дифициле. Това е един бактерий, за чието лечение, ако се прилага по каноните, има няколко терапии едната е с ванкомицин, където 40% е ефективността. За съжаление, ванкомицинът в България, не е германският, който е по-ефективен и досега при всички, които са лекувани по този начин, нещата са трагични и това е и отпреди ковид. Аз ще Ви кажа, гледал съм кардиохирургии, където болните си умират от този бактерий, а терапията е много лесна.
Има един антибиотик, който дава около 60%. И има една процедура, която се казва фекална трансплантация, която възстановява флората и бактериите сами си убиват този вреден бактерий. 
За да разберете какво представлява този клостридиум дифициле - той има две допирни точки с човешкия геном и се приема, че е виновен почти за 70 милиона автоимунни заболявания, а ние в момента го разпръснахме по такъв начин, аз просто мога да го докажа и не мога да разбера защо да не може Министерството да направи, така че да ги изследваме тия неща. Вижда се, много по-евтино излиза, изглеждат скъпи тестовете, но ако ги направите и сравните нещата, освен човешкият живот дори цената е много по-ниска.

-	Някой потърси ли Ви от Министерството?

-	Вижте, ние при Стойчо Кацаров внесохме документи, където всички тези проблеми съм ги описал с добронамерено желание във всяка болница да бъдат решени. Примерно, респиратори липсват в тази, а в друга еди-какво си. Всичко можеше да се реши, а пък да не Ви казвам, че в някои отделения плесени има в несметни количества. Всъщност това е учудващото. Една тотално неправилна политика. Имаме нещо, което е санитарна част, както казва Ваньо Митев, това е прекрасно, но терапевтичната част по отношение на нещата…  Хората, които се занимават пряко с лечението не са включени. 

Има центрове за компетентност. Винаги съм казвал. Ето Ви една клиника на бул. „Цариградско шосе“ – Аджибадем Сити Клиник. Там хората лекуват без антибиотици. Бях във Ветрен. По същия начин видях, че млади хора работят и нещата се получават, резултатите са много по-добри. Обаче тези центрове на компетентност не се разрастват, а се разрастват центровете за некомпетентност. Просто има голяма, голяма грешка при това заболяване. 
И другото, което не разбраха лекарите -  имаме няколко основни варианта, при всеки вариантите на лечение са различни. 
Като примерно, при омикрон кверцетинът е лекарството, което трябва задължително да се включи и то биоформите му, защото са много по-активни или липозомалните. Това нещо е написано, описани са механизмите. Не трябва да подхождаме по един и същи начин, което се наблюдава и с епидемиологичната обстановка сега. Така че ако ние тръгнем сега по болен, по болен, нещата се виждат и са много прости. 
И другото, което ще кажа на колегите, просто това заболяване не изисква свръхактивност. Може да налеете през ден по една, по две системи дори на по- тежките случаи и хората да се оправят, стига да им налеете това, което трябва.
Не трябва да отиваме в другата крайност. Ще Ви кажа хора, които отидоха в чужбина, те казаха от западните клиники, че не са виждали толкова вътреболнични инфекции в отделните хора. Не се взимат мерки. 
Ето Ви едно просто решение - вкарваме тази диагностика, виждаме нещата,  намираме начин и аз трябва да Ви кажа, че има лекари като мен в чужбина, които ще помогнат дори финансово, ако имам възможност, сега се очертава да имам такава възможност, бих подпомогнал, за да се покаже и да се види колко по-евтино и колко по-добре може да се спаси живота на хората. 
Просто ние в момента.имаме над три милиона хора, които са осакатени с безумни антибиотични курсове по месец. И Ви казвам при 80% от тях намирам чудовищни псевдомонас клебсиела, които си стоят в тях и след това пак продължават да се дават антибиотици. Значи той си е излязъл човекът, дали са му и гентамицин, загубил си е слуха, дали са му още нещо. Има начини, при които могат с по-елегантни средства. 
Аз съм работил в трансплантационно отделение. Действително там в определени случаи се дават много силни антибиотици, но там пациентът се задържа примерно за 5-10 дни, в които се възстановява имунитет. Докато не се възстанови собствената имунна система, каквито и силни антибиотици да давате, Вие не може да получите оздравяване на болния и всъщност пак ще го кажем, какво става с тези антибиотици? Давате антибиотик унищожавате флората. Във всеки за повечето бактерии има бактериофаги, това са вируси, чиято цел е, когато дойде специфичен бактерий, това е най-идеалният антибиотик, да го убият. Вие това нещо го махате. Отделно отделяте и молекули, които се борят с вирусите и всъщност тези три милиона хора, които се лекуваха така масово, оттук нататък ще боледуват страшно много, ще се отворят много автоимунни заболявания. 
А ние можем да се преборим. Аз лично съм готов да помогна и на Министерството, стига да иска някой. В ИСУЛ, примерно, има Център за фекална трансплантация, който е направен от японци, забележете, похарчени са много пари и това е терапията, която много лесно става. Аз трябва да Ви кажа, че дори едни капсули можеш да направиш, при добре изследван дарител дори едни капсули можеш да направиш, да ги глътнеш и хората да се оправят. Просто това е голям, голям проблем.

-	Да Ви попитам възможно ли е всички тези споменавания и разкази за постковид проблеми, постковид инфекции възможно ли е да са свързани точно с това, което казвате?

-	Да, свързани са. Това е другият голям проблем, който няма масовост в изказването. Вижте нашият протокол първите седем дни е противовирусна терапия, след това се дава фраксипарин и дексаметазон, който може и да е много малко, може да е три-четири дни в зависимост, ако е много добро състоянието и след това има три месеца на антикоагулантна терапия. Защо? Защото имате увреждане на съдовете. Това, което е в белия дроб, е действително един голям проблем, там се увреждат пневмоцити от втори тип, които създават сърфактант, но на практика имате увреждане на съдовете и това е основният проблем. Тези съдове трябва да зараснат и парадоксът, е че когато Вие сте един мъж с много сила и много повече рецептори, може много повече да са засегнати съдовете. Даже четох някъде, имаше към 500 спортисти, които са починали точно поради тази причина, защото имат рецептори. 
И обратно при децата има много по-малко рецептори, протича по-леко и пак трябва да внимаваме с тези антибиотици. Така че ние според мен трябва да гледаме случаите и да има контрол и комуникация между всяка една болница, да има центрове за подпомагане, не да е насила нещо, да отидем да ги наказваме, разбирате ли. То какво да ги накажем, хората по някой път не взимат по два три месеца тези 1000 лева, които са им обещани. 
Аз отивам, примерно, на четири човека няма аспиратори, има места където няма и кислород. Казвам Ви ги нещата, които са, в прав текст и могат да се видят. 
Това става с комуникация. Министерството си е министерство и си стои. Болниците са си болници и връзката между тях е загубена и това нещо трябва да се роди и затова смятам, че неправителствените организации могат да помогнат много. В Германия основният проблем е сега гледачите на тези хора. Това е проблемът и в България и можеше много да се поработи за всички тези неща.

-	Вие имате Ваш протокол за лечение. Бихте ли споделили какво е интересното в него?

-	Това, което Ви казах е за първата част, че се дават противовирусни препарати. В България има една хранителна добавка, която е тествана, която е швейцарска и дава много добри резултати, ако се прибави към тези стандартни неща. В много страни се дава дори един аспирин и виждате, че нямат тази смъртност. Дори един аспирин за тези първи седем дни. Има наблюдения, че бромхексин, даден като аспирация също е много добре. Това е което акад. Ваньо Митев каза, нещо евтино, което можеше да се приложи много по-лесно. За кверцетина Ви казах, който е възлов при Омикрон и няма да казвам, има много хубави български препарати. Те са написани в протокола, за да може хората да си ги намерят. 

Но най важното е да си купите в началото едно апаратче за сатурация. 
Аз съм присъствал на много страшни неща, примерно, отивам при пациент възрастен мой близък и знам, че сатурацията му е 97, отивам на място и виждам, че тя е 58 и го вкарваме в болница и после се оказва, че причината е антифосфолипидни антитела, където колегите много рядко се сещат за тях, а това е една основна също причина, която може да доведе до такова драстично влошаване на такъв пациент. 
И казвам Ви, нещата трябва да се движат по пациента. Това че в Министерството си стоят, вкарват едни лекарства, вкарват едни апарати. Ние го казахме, в съвременните публикации в момента има високодозова кислородна терапия, това, което се дава на тежко болни т.е. Вие може да им давате и 120 литра кислород. И не се отива толкова към интубация, интубираните са около 10 болни. При нас има едно масово интубиране с едни много плачевни резултати и аз смятам, че въпреки това, ако колегите имат тази диагностика, за която ви говоря, пср диагностика, нещата биха били много по добре, защото се лекуват правилните бактерии и няма да има вътреболнични инфекции. Няма нищо по-страшно да давате грешен антибиотик на пациент, който има нечувствителен за това нещо бактерий.

-	Само ще пусна в ефира едноно мнение на Стоян който казва по повод Вашите думи: „Професор Чирков, светла му памет, преди години беше повдигнал темата за вътрешноболничните инфекции и че повечето пациенти в България умират от това. Никой не обърна внимание.“

-	Аз с две ръце мога да гласувам и мога да предоставя томове доказателства за това нещо. Просто може да се видят хора, които са лекувани и какви бактерии излизат и какво лечение продължава. Но има една консервативност на лекарите по отношение на по-нови методи, какъвто е примерно фекалната трансплантация, която е примерно за клостридиум дифициле. Това нещо работи на 95 процента и може да смените донора и нещата са много, много добри. Да не говорим и за другите бактерии. 

Работи се невероятно, дори ще Ви кажа, че в момента туморните заболявания основно се лекуват, при новите имунологични терапии, с възстановяване на микробиома т.е. без да възстановите микробиома дори противотуморните терапии, които правят, са неефективни. Аз съм чел лекция, нямате представа колко болести се влияят от микробиома. Всъщност Вие не сте едно цяло, имате 22 000 активни гена, имате 10 пъти повече гени, които са от червата и Ви определят много метаболитни процеси и като ги унищожите, Вие ставате вече половин човек и това нещо е много страшно, защото от поколение на поколение става все по-зле и виждате какво става с младото поколение, как е все по-болно, все повече проблеми. 
А тук дори има отношение, да ви кажа нещо простичко, дали примерно работите през нощта или през деня. Имунната система работи нощно време, унищожава и бактерии и ракови клетки, има безспорни доказателства и обратно бактерии, тумори се развиват през деня и примерно, докато стоите на осветление, имаше доста млади хора, забелязах, които така след няколко вечери си заминаха, може да е съчетание с опиати и други неща, но и такова нещо се наблюдава. Много е чувствителна и реактивна имунната система и обратно. Ще Ви кажа случаи, където примерно бактерий дава страхотни стойности на C-реактивен протеин, примерно 200, прави се един правилен антибиотик и на следващия ден става нормален т.е. при правилно лечение някой път са много бързи. При клостридиум дифициле, аз съм бил свидетел, как хора които са в супер тежко състояние за два три дни се оправят, стига да е навреме и да е точното лечение. Просто дайте да влезем в една нормална медицина, не са толкова сложни неща.

-	От това, което казахте до момента, аз наистина за себе си си вадя изводите. Зрителите да си ги направят сами относно високата смъртност в България. Мисля, че това което казахте, просто разказва всичко черно на бяло и силно се надявам някой от медицинските власти и Министерство на Здравеопазването да вземе под внимание това, което Вие говорите и не само Вие и много други колеги, които са били тук в студиото и са казвали подобни, не толкова подробно, но подобни неща. Някой да им обърне внимание и най-накрая да се приключи с това нещо, защото е страшно положението. Мисля, че не е честно, не е честно към никого, защото за да направим нещо по-евтино, за да си спестим някакви заплати на допълнителен персонал, за да спестим от нещо друго, всъщност ние спестяваме живота на хората.

-	Нека да Ви кажа и нещо - според мен трябва да има водещи фармаколози, които да бъдат обезпечени от държавата с изключително високи заплати и да защитават интересите на населението. В момента нашите водещи фармаколози са добре платени от фирмите и всъщност те правят това, което ни казват фирмите, което не винаги е в интерес на нашето здраве.

-	Последно, кажете няколко думи за омикрон.

-	Това е може би краят на епидемията. В Англия 99% от пробите са Омикрон. Ние не сме достигнали тези стойности, така че има още и от Делта варианта, който протича доста тежко. Надявам се това да е последната вълна и след това вече да минем към това, който иска да се ваксинира по желание и като една грипна епидемия, да си се появява периодично, както са си нещата. Много е страшно това заболяване и когато е Омикрон е още по-страшно, защото хората го прекарват леко и след това настъпват много тежките проблеми. Чудовищни проблеми поради непиенето на тези 3 месеца антикоагуланти, не е аспирин. Това са други лекарства, които трябва да се пият като Еликвис, Ксарелто, Прадакса. Тези 3 месеца ще имаме огромни проблеми, както и от антибиотиците. 

-	Тези лекарства се изписват от лекар, нали така? Не може човек ей-така да реши да отиде и да си ги купи.

-	Тези лекарства се изписват от лекар, но ще Ви кажа, че дори патологоанатомите в Швейцария знаят и препоръчват това нещо, но няма публичност за този период. Ето тук можеше да се намесят фармаколозите и да кажат за този тримесечен период. Това е възстановяването на съдовете. Никой не говори за тези неща. Тези 3 месеца са фатални за повечето хора. Клиниката каква е? Оправили сте се от ковид. И след това тахикардии, високо кръвно и започвате да ходите на различни специалисти, а заболяването е общо. То трябва да се лекува по този начин. Невралгии, инсулти, инфаркти, но трябва да се подпомогне възстановяването на съдовете. 

Студио Хъ: Проф. Чавдар Ботев за лечението и препоръчителните практики при ковид