КАМПАНИЯ ЗА ДАРЯВАНЕ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА

Стартираме втората кампания за даряване на реконвалесцентна плазма. Надяваме се повече хора да отидат до Кръвните центрове и да дарят плазма, за да помогнат на лекари, които прилагат този метод на лечение.

Защо да дарим реконвалесцентна плазма?

Защото можем да помогнем на хора, при които К0ВИД-19 започва с бързо влошаване и рискът от тежко протичане на болестта е голям. На този етап реконвалесцентната плазма, моноклоналните антитела (като тези на регенерон) и ремдесивир са единствените етиологични средства (срещу причината, а не срещу симптомите), които действат директно срещу вируса. В реконвалесцентната плазма се съдържат антитела, които веднага „хващат“ вируса и го елиминират от организма. Болните усещат ефекта 10-15 часа след преливането, сатурацията им се подобрява и започва възстановяването. Вливането на реконвалесцентна плазма практически представлява пасивна имунизация – то осигурява незабавен имунитет на болния, докато неговата имунна система се мобилизира за битката с вируса.

Какво е реконвалесцентна плазма?

Такава е плазмата на всеки, който е преболедувал от К-19, в нея има антитела (малки протеини, които плуват в плазмата) срещу новия koронавирус. При някои преболедували те са в по-голямо количество, при други – в по-малко. Затова в Кръвните центрове, където може да се дари плазма на апарат за плазмафереза, заедно със стандартните изследвания за даряване на кръв и кръвни продукти се прави и тест за антитела.

У нас преболедувалите К-19 могат да даряват реконвалесцентна плазма и след ваксиниране. Може да се дарява плазма и без документ за прекарано заболяване, ако се докаже наличието на достатъчно антитела. Хиляди са хората, които за година и половина отидоха до Кръвните центрове и дариха реконвалесцентна плазма. Някои – по 200 мл (едно сакче), други по 600 мл (три сакчета). Някои заради свои роднини, други – за напълно непознати. Някои дариха един път, други като Стефка, Вяра и Катя – по 3 пъти, а Димитър, Станислав, Емил, Тома – по 6, 7, 8 пъти!

Десетки са лекарите, които успешно прилагат този стар метод за лечение на ново и непознато заболяване като К-19, като д-р Петров, д-р Костадинова, д-р Прокопова от Окръжна болница – София; д-р Икономова, д-р Михайлов, д-р Яков и д-р Сураджиева от МБАЛ – Петрич; д-р Атанасов и д-р Ламбрева от МБАЛ – Димитровград; д-р Райкова от МБАЛ- Габрово и много техни колеги. Стотици са болните, за които реконвалесцентната плазма се оказа животоспасяваща, между тях – лекари, по-млади и по-възрастни болни… Всеки от тях е готов да разкаже своята история и всеки от тях е благодарен на човека, който е отделил от своето време, за да отиде до Кръвния център и да ДАРИ ПЛАЗМА.

С тази кампания искаме да помогнем на:
– лекарите, които прилагат този метод;
– на болните, които се нуждаят ДНЕС от плазма;
– на близките и приятелите им – за да не са сами в това тежко изпитание, защото когато познати и непознати се обединят около една кауза, всички печелят!

Как може да помогнете Вие?
– като дарите плазма (за преболедували)
– като споделите и разпространите фейсбук събитието и поканите свои близки и приятели:

https://www.facebook.com/events/256331256562074/

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: Какво е кръвна плазма?

Обща информация: https://covid19plasma.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b0-%d0%b8…/

За лекари: https://covid19plasma.eu/…/%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%b5…/

За пациенти: https://covid19plasma.eu/…/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0…/

КОЙ може да е донор?: https://covid19plasma.eu/…/%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be…/

КЪДЕ може да дарите плазма?:

https://covid19plasma.eu/where-to-donate-plasma/https://coronavirus.bg/bg/daryavane_plazma…

Лечение на К-19 с плазма (видео): https://www.youtube.com/watch?v=9Ciirdfn0B0

Сдружение „Лечение на К-19 с реконвалесцентна плазма“:
Сайт: https://covid19plasma.eu
ФБ страница: https://www.facebook.com/covid19plasma
ФБ група: https://www.facebook.com/groups/818490042020801
За контакт: тел. 0898780380, е-поща: covidplasma19@gmail.com

Направете най-добрия коледен подарък – плазма дари – на трима помогни!

КАМПАНИЯ ЗА ДАРЯВАНЕ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА