BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Уврежданията от КОВИД-19 може да са по-тежки

Учени откриха първите доказателства за увреждания, свързани с COVID-19, които се появяват след излекуването, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на радиологичното дружество на Северна Америка.

Според резултатите някои увреждания на белите дробове се появяват не по време на коронавирусната инфекция, а известно време след преминаването й. Използвана е компютърна томография на пациенти, страдащи от тежък синдром на постковид. В дробовете на половината от тях са регистрирани неизвестни досега аномалии, се казва в изследване на учени от университета във Виена. Коронавирусът не поразява само белите дробове, а и мозъка, носоглътката, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Наблюдения на американски лекари показват, че усложненията могат да продължат месеци след излекуването на пациента. Учените от университета във Виена са открили увреждане на белите дробове, което възниква не по време на острата фаза, а известно време след излекуването.

Сравнени са изображения на белите дробове, получени в различен времеви период с помощта на класически томограф и система за компютърна томография с броене на фотони.

Съпоставянето на снимките показва, че освен увреждания на белите дробове, свързани с острата фаза на инфекцията, съществува и неизвестна патология, възникнала след оздравяването. Тя се наблюдава при половината пациенти.

Аномалията се проявява в това, че бронхиолите на пациентите са необичайно силно разширени. По принцип подобни структурни промени нарушават способността за отвеждане на секретите. Такива увреждания възникват в първата фаза на фиброзата на белите дробове. Те са опасни за живота и здравето на боледувалите от COVID-19.

По-нататъшните изследвания на екипа от университета във Виена ще бъде свързан с предотвратяване на фиброзата. Това ще даде възможност за по-комфортен живот на преболедувалите от COVID-19.

Прочети също