BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Covid вирусът може да оцелява с дни върху готови за консумация хранителни стоки

Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът на Covid-19 може да оцелява върху някои готови за консумация хранителни стоки в продължение на дни.

Учените побързаха да успокоят населението, че въпреки тревожната новина рисковете от заразяване на консуматорите остават доста малки. Тестовете са били проведени в лаборатории и са установили, че вирусът на Covid-19 се задържа доста продължително върху опаковки и върху самите хранителни продукти, така че човек лесно може след докосването им да пренесе вируса в устата си, ако не си измие ръцете.

В доклада на Агенцията се посочва:

„Трябва да се отбележи, че храните и опаковките, разглеждани като част от това проучване, са изкуствено заразени с вируса на Covid-19 и следователно не са точно отражение на нивата на заразяване, открити при търговците на дребно“.

Учените от университета в Саутхемптън са установили, че макар и при повечето хранителни продукти вирусът да се задържа сравнително кратко или около 24 часа, то има и такива при които остава цяла седмица. Те смятат, че това откритие е доста важно, защото повечето хора не си дават сметка, че могат да се заразят по такъв невинен начин. Специалистите допълват, че няма място за паника или някакви извънредни мерки, а е напълно достатъчно хората просто да мият ръцете си преди да започнат да приготвят храна за консумация.

Прочети също