BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

80% от преболедувалите К-19 се нуждаят от допълнителни прегледи

80% от хората, преболедували коронавируса, се нуждаят от допълнителни прегледи и изследвания.

Това заяви пред БНР директорът на Българския кардиологичен институт и директор на отделението по кардиология в болница “Сърце и мозък” в Плевен доц. Яна Симова.

Тя обясни, че 1600 пациенти са преминали досега през безплатната скринингова и лечебна кампания “Живот след Covid-19” за проследяване на преболедували пациенти.

Д-р Симова подчерта, че постковид синдромът се свързва с много различни симптоми и това също е много притеснително.

“Става дума за засягане на човешкото тяло от главата до петите – главоболие, косопад, трудно придвижване, невъзможност да изпълняваш предишните си задължения, замайване, нарушена концентрация, забравяне, мозъчна мъгла, намален слух, сърцебиене, хипертония, повишаване на холестерола, на захарта, метаболитни нарушения, проблеми с всички останали органи – болки в мускулите и краката и гърба. Има и случаи на пациенти с картина на остър миокарден инфаркт”, поясни медикът. Тя обясни, че медицинските специалисти не знаят как да лекуват и проследяват тези хора, защото видът е по-различен от другите инфаркти.

Д-р Симова препоръча интердисциплинарни екипи да работят с въпросните пациенти. Според нея трябва да има и отделна клинична пътека за рехабилитация на пациенти с коронавирус. Предложенията вече са изпратени към Министерството на здравеопазването.

Цялото интервю четете тук. 

Прочети също