BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Нашето становище за създаване на депо от реконваленцентна плазма

На 11 януари Сдружението изпрати първото си писмо за Новата година. То е до министър Ангелов, внесено е в деловодството часове преди Европейската комисия да публикува своето съобщение към медиите (Виж тук). Нашето писмо е насочено към изпълнение на насоките и препоръките на Европейската Комисия. Ето част от него:
“Следейки развитието на проблема с нейния дефицит, Ви представяме следните предложения за решаването му:

  1. Министерството на здравеопазването да се включи по-енергично в националната информационна кампания на Българския лекарски съюз и нашето Сдружение, която популяризира даряването на плазма.
  2. Да се разреши даряване на плазма без ПСР/бърз антигенен тест, а само с тест за антитела срещу SARS-CoV-2, каквато е практиката на ВМА и каквито са насоките на Европейската комисия.
  3. Да се разреши на болниците с ОТХ да приемат и дарители на плазма, което да бъде дефинирано като извършване на допълнителна дейност, когато такава готовност бъде заявена по установения от закона ред, като производството на плазма се извършва в съответните РЦТХ и НЦТХ. По наша информация болници в Бургас, Русе, Шумен, Габрово и УМБАЛ „Св. Анна“ в София имат такова желание.
  4. Във всички РЦТХ да се реорганизира процедурата по даряване на плазма, която в момента отнема два дни на всеки желаещ да дари. Каква е пречката той да представи предварително тест за антитела и в рамките на няколко часа да дари плазма, която впоследствие да се тества в РЦТХ?
  5. Да се преустанови незаконната практика от роднините на болен пациент да се изисква документ за дарена плазма и едва след това да се пристъпва към прилагане на този метод на лечение.”
    Очакваме адекватни действия по това писмо и по насоките на ЕК за създаване на депо от реконвалесцентна плазма.

Прочети също