BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

4 души дариха плазма чрез плазмафереза в РЦТХ – Ст. Загора

В старозагорския Районен център по трансфузионна хематология очакват до дни втори апарат за извличане на реконвалесцентна плазма чрез плазмафереза, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на центъра д-р Петя Матеева, но уточни, че засега не може да даде повече информация. В началото на седмицата кръвният център в Стара Загора получи апарат за плазмафереза като дарение от ПП ГЕРБ, което бе връчено от зам.-председателя на НС и депутат от Стара Загора Емил Христов.  

От 9.12 до днес общо 4 души са дарили реконвалесцентна плазма чрез плазмафереза, още двама са заявили желание да станат донори през следващата седмица, допълни д-р Матеева. Изискванията към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 год., да имат положителен резултат от PCR- тест, да са изминали минимум 40 дни от установяване на вирусната инфекция, да нямат хронични заболявания, да не приемат лекарства и др.

Каква е разликата между извличане на плазма от цяла кръв и чрез плазмафереза, кой е по-щадящият метод за донорите, каква е процедурата и кой може да изиска плазма от РЦТХ за болен от COVID-19, има ли вече пациенти в Стара Загора, на които е прилагано такова лечение? 

Отговорите на тези въпроси и още информация по темата можете да чуете от интервюто на Елена Балабанова с директора на РЦТХ Стара Загора д-р Петя Матеева в звуковия файл на страницата на БНР.  

Снимка: БНР

Към статията

Прочети също