BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Какво не е наред с мене, питат децата с постковид

Какво не е наред с мене? Това е статия, публикувана на сайта на СЗО-Европа:
“Децата са изправени пред разочароваща липса на отговори за дългия COVID. На 12 години Джей трябва да е навън, да спортува и да се наслаждава на училището и на приятелствата си. Вместо това, 18 месеца след боледуване от COVID-19 и 6 месеца след друга непотвърдена вирусна инфекция, той е заклещен у дома, не може да ходи, изтощен и се чуди кога ще се оправи.
Засега няма ясни отговори. „Лекарите не можаха да ми помогнат много, защото просто не разбират състоянието ми“, казва Джей.
Докато излизаме от острата фаза на пандемията от COVID-19, объркващата сянка на дългия COVID продължава. Диагностицирането на дълъг COVID при деца може да бъде особено трудно, тъй като трябва да се изключат други детски заболявания и състояния с подобни симптоми. Трябва да се извърви дълъг път, преди да се разберат механизмите на вируса и да се приложат широкообхватни лечения.
По време на извънредната ситуация с COVID-19 СЗО/Европа сподели опита на широк кръг хора, включително деца като Джей, чийто живот се промени след заразяването с вируса. Тук правим преглед на това, което знаем за дългия COVID при деца и юноши и защо учените все още се борят да запълнят явните пропуски в нашето разбиране за състоянието.

Симптомите на продължителен COVID при деца
Професор Селина Кикенборг Берг е медицинска сестра и кардиолог, която е провела изследване на симптомите след COVID на голяма група млади хора в Дания. Нейните проучвания картографират най-често срещаните симптоми на продължителен COVID при деца и юноши като главоболие, умора, нарушения на съня, затруднения в концентрацията и болки в корема.
Успокояващо, професор Берг казва, че дългият COVID се среща много по-рядко при деца, отколкото при възрастни, и при повечето ефектите са леки и временни. „Децата казват на мама и татко си „Кога ще оздравея? Кога ще се оправя?“ Винаги казвам, когато ме попитат, че повечето симптоми изчезват след 6 месеца, защото в повечето случаи изчезват.“

Въпреки това, в своето изследване тя установява, че около 15% от пациентите със симптоми след 3 месеца, имат симптоми и след 12 месеца. Въпреки че малцина имат нужда от хоспитализация, за тези хора лошото здраве може да означава пропускане на училище, спорт и социално време с приятелите им.

„Това ги връща назад в развитието им. Това е фаза от живота им, когато се случват толкова много неща и те трябва да научат толкова много и да се развиват с връстниците си. Така че за тях дори 1 месец може да се усети като година“, казва тя.

Това определено ли е дълъг COVID?
Едно от предизвикателствата на дългия COVID е текущата липса на окончателен тест, който може да помогне за диагностициране на състоянието. „Знаем, че дългият COVID е реален и че съществува и при деца. Много е трудно да се диагностицира, защото има толкова много симптоми и те се групират по много различни начини“, казва професор Берг.

Освен това, докато родителите могат да забележат промени в апетита, концентрацията и настроението на детето си, малките деца не винаги могат да обяснят как се чувстват. Лошото настроение и тревожността могат да бъдат симптом на дълъг COVID, но изследването на професор Берг установи, че пандемията е повлияла и на психичното здраве на деца, които не са боледували от COVID-19.

За лекарите и изследователите друго разочарование е настоящата липса на рутинни тестове. Освен това, тъй като децата често са безсимптомни или имат само леки симптоми, когато за първи път хванат COVID-19, родителите може дори да не разберат, че детето им е имало среща с вируса.

„Виждаме, че децата биват изпращани от един експерт на друг, защото симптомите се разглеждат един по един. Това е така, защото е много трудно да се разбере, че детето е имало вирусна инфекция или COVID-19, преди да се появят симптомите“, обяснява професор Берг.

„Най-трудното нещо за всеки родител е да не може да отговори на въпроса, който детето му задава: „Какво не е наред с мен?“ И, за съжаление, липсата на отговорите кара родителите да се чувстват доста отчаяни. „Това нещо психологическо ли е? Дали ги тормозят? Има ли нещо, което ми липсва в техния социален живот? Това нещо физическо ли е? Може ли да е тежко? Мога ли да загубя детето си?“

Тя добавя: „За родителите това може да окаже огромно влияние върху собственото им качество на живот, без да знаят какво се случва с детето им. Някои родители трябва да напуснат работата си за известно време или да работят от вкъщи, за да се грижат за децата си, така че това оказва огромно влияние върху цялото семейство.

Уникална възможност за разширяване на разбирането


Професор Берг призовава здравните системи, политиците и политиците да признаят въздействието на дългия COVID, да увеличат достъпа до здравни грижи за тези, които се нуждаят от тях, и да създадат мултидисциплинарни здравни екипи, които включват представители на пациентите в стратегиите за лечение.

Тя също така вярва, че дългият COVID предоставя уникална възможност за здравната общност да се справи с хронично недостатъчно проучената област на следвирусното заболяване. „Това не е нещо ново. Новото е броят на хората, които страдат от дълготрайни симптоми.“

 
Всички сме уморени от COVID-19, но не повече от възрастните и децата, които все още живеят с дълъг COVID. Докато сме преживели извънредната ситуация с COVID-19, пандемията в сянка не може да бъде пренебрегната. Броят на засегнатите хора продължава да нараства, но все още имаме толкова малко отговори защо възниква състоянието или как най-добре може да се лекува.
 
Инвестициите в повече изследвания и в разработването на ефективни и широко достъпни програми за рехабилитация са отчаяно необходими за справяне с този често инвалидизиращ проблем. СЗО/Европа призовава с нова сила за изследвания, признаване и рехабилитация за възрастни и деца, живеещи в сянката на COVID-19.

Според проучване в САЩ, направено през 2022 г. , 1% от децата, прекарали КОВИД-19, имат постковид синдром. В проучването са включени общо 7464 деца. Момичетата (1,6%) са по-склонни от момчетата (0,9%) да имат постковид. Към декември 2022 г. 91,9% от децата са имали антитела, показващи предишна инфекция с COVID-19. 

Прочети също