BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Юристът на БЛС за “трите причини да даря плазма”

В началото на месеца Български лекарски съюз заедно със Сдружение “Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма” започнаха Информационна кампания за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма – “Дари плазма! Спаси трима!”

Само дни след стартирането, инициативата е посрещната с огромен интерес. Ако в началото дарителите са били малко, основно заради липса на информация, днес желаещи да помогнат не липсват. 

А защо е важно да се дарява, четете в интервюто на юриста на БЛС – Даниел Колев. Веднага след като пребори коронавируса, той дари плазма за да помогне на тези, за които битката тепърва предстои. 

Как възприемахте болестта преди да се заразите и как я възприемате сега? 

Благодарение на работата си в БЛС имам възможност да черпя информация за коронавируса директно от източника – медицински специалисти на първа линия в борбата с епидемията, водещи експерти по вирусология, имунология, епидемиология, микробиология и представители на лаборатории. 

Още в началото осъзнах опасността от коронавирусната инфекция и необходимостта от спазване на мерките. Винаги съм възприемал спазването им като лична и социална отговорност – те са необходими, за да предпазим както самите нас, така и близките ни и хората, с които се срещаме в нашето ежедневие.

Осъзнаването на тази личностна и социална грижа е в основата на панацеята за коронавируса, т.е. необходимо е всички да възприемем спазването на противоепидемичните мерки като нещо, което не ни е наложено като задължение по нормативен ред, а е въпрос на вътрешно себеусещане и грижа за ближния.  

Въпреки че изкарах коронавирусната инфекция и съм с имунитет заради изградени антитела, продължавам да спазвам противоепидемичните правила. 

Какво си помислихте след като тестът Ви се оказа положителен? 

От една страна, леко се притесних, защото не бях сигурен по какъв начин ще премине всичко, но от друга – фактът, че нямам придружаващи заболявания и контактите ми от последната седмица преди положителния тест бяха сведени до минимум ме успокояваха.

Какви бяха първите стъпки, които предприехте като заразен с COVID-19?

След като разбрах, че съм бил в контакт с познат, който има вероятност да е заразен с коронавирус, се самокарантинирах вкъщи, докато излезе резултата от PCR теста му. 

Установи се, че моя познат е с положителен резултат, при което изчаках няколко дни под карантина, следейки здравословното си състояние за симптоми. На седмия ден от контакта започнах да вдигам температура и на следващия ден си направих PCR тест, който излезе положителен. 

От първия ден на карантината, която си наложих, поддържах контакт с личния си лекар, защото в подобни моменти те са специалистите, който познават здравословното ни състояние и могат да ни дадат най-правилните насоки. Затова апелирам към обществото, ако имате въпроси или съмнения за здравословното си състояние, обръщайте се към личните си лекари. 

Не се доверявайте на близки и познати без медицинско образование за Вашето лечението, защото то следва да бъде индивидуално определено. Ако посещавате интернет форуми или четете статии, новини и съобщения в тази насока, отново имайте предвид, че голяма част от тях не са медицински издържани.

Как за Вас премина болестта? Имахте ли усложнение? Какви бяха Вашите симптоми? 

При мен премина изключително леко, без никакви усложнения. Два дни имах температура, малко над 37 градуса, и няколко дни нямах вкус и обоняние. През цялото време се чувствах добре, като успях да отделя малко време за себе си.

След като преборихте болестта, Вие решихте да дарите кръвна плазма. Защо?

За съжаление, живеем във времена, в които като помагаш на някого те питат „Защо помагаш?“, а въпросът би трябвало да е „Защо не помагаш?“ и да бъде адресиран към хората, които могат да помогнат, но не го правят.

Всеки път, когато даря плазма, спасявам живота на трима души – не виждам нужда от друга причина.

Разкажете малко повече за самата процедура като човек преминал през нея? Болезнена ли е тя?

Самата процедура е изключително безболезнена. Преди същинската процедура се извършват кръвни изследвания на желаещите да дарят, за да се провери тяхното здравословно състояние – кръвна картина, изследвания за HIV, хепатит B и C и пр. 

При второто ми даряване на предварителните кръвни изследвания се установи, че левкоцитите ми са завишени, при което отложихме процедурата с една седмица. Това несъмнено показва прецизност на самата процедура и професионалното отношение на медицинските специалисти.

След като се установи, че изследванията са в норма, започва и същинската процедура по даряване. В рамките на 40-50 минути специална машина на три транша източва кръв, отделя плазмата от кръвта и връща кръвните клетки обратно в даряващия. Именно това е и една от съществени разлики с даряването на кръв – дарителят не губи еритроцити, което позволява тази процедура да бъде извършвана през няколко дни.

Защо според Вас все още хората, които дарят такава плазма, са малко? 

В началото наистина бяхме малко дарителите, което най-вероятно се дължеше на липсата на информация за възможността за даряване и лекуване с реконвалесцентна плазма, изключителните резултати от този метод на лечение и пр.

В момента желаещите да дарят плазма са многобройни – достигат до 15 души на ден в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София. Сигурен съм, че броят на дарителите ще се увеличи още повече, след като отпадне изискването за представяне на положителен PCR тест, което очакваме да се случи тези дни.

Има хора, които са изкарали коронавируса без да разберат, други са го изкарали вкъщи без да си правят PCR тест, като по-голямата част от тях са изградили достатъчно антитела, за да могат да даряват реконвалесцентна плазма и да спасят животи.

В началото на месеца Български лекарски съюз стартира Информационна кампания за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма – „Дари плазма! Спаси трима!“ – има ли резултат от нея?

Благодарение на кампанията „Дари плазма! Спаси трима!“, която БЛС започнахме съвместно със Сдружението „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, както и на всички медии и хора, които допринесоха за популяризирането на необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма, желаещите да дарят са толкова много, че самите центрове, в които може да се дарява, не могат да смогнат.
В момента дарение е възможно на три места в страната, като и двете са в гр. София – Националния център по трансфузионна хематология, Военномедицинска академия, а вече и във Варна. Очакваме дарението на плазма да стане възможно и в Плевен и Шумен. Надяваме се в близките седмици да бъдат организирани и структурирани колкото се може повече места за даряване на плазма из цялата страна.

Както наскоро дарил може би е редно Вие самия да припомните какви са условията да дарим такава плазма?

Условията са дареният да е изкарал коронавирусната инфекция, в момента да е здрав и да не приема лекарства. Изисква се представяне на положителен PCR тест – очакваме следващите дни това да отпадне като изискване при даряването на плазма. Дарителят следва да е на възраст между 18 и 65 години, с тегло над 50 кг., да не е боледувал от HIV, хепатит B и C, сифилис и да няма рисково поведение, да няма сериозни придружаващи заболявания. Следва на дарителя да не е преливана кръв и кръвни продукти и да отговаря на общите изисквания за кръводарител.

Може ли да изброите поне три причини, по-които човек преболедувал Ковид-19 трябва да дари плазма?

Трите причини са трите живота, които може да бъдат спасени само от едно даряване.

Докато експертите правят проучвания и се опитват да измислят ваксини и лекарства срещу коронавируса, оказва се, че едно от лекарствата тече в нашите вени.

Използвам случая да се обърна към всички онези, които вече са се сблъскали с коронавируса и той е останал в тяхното минало – Хора, помогнете! Дарете плазма и спасете живота на хората, защото може да сте тяхното единствено спасение!

Интервю на Милена Енчева

Снимка и източник: БЛС

Прочети също