BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Ще могат ли и ваксинираните да даряват плазма

Преболедувалите от COVID-19 и все още неваксинирани да дарят плазма, този призив отправят от Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма”. Причината е, че с напредване на ваксинационния процес броят им ще намалява, защото у нас все още не е разрешено преболедували и ваксинирани да даряват плазма. “Ако поне 1 % от тях дарят плазма през следващите два-три месеца, има шанс депото от реконвалесцентна плазма на центровете по трансфузионна хематология да бъде попълнено”, твърдят от сдружението.Даряването на реконвалесцентна плазма в Районния център по трансфузионна хематология във Варна е планово, има координатор, а критериите са точно определени, съобщи за Радио Варна директорът д-р Жанина Йорданова:

Даряването е 40 дни след доказана КОВИД инфекция с антигенен  или с PCR тест. Правим тест за установяване на антитела срещу КОВИД-19. На този етап след ваксинация не се допуска даряване на плазма. Не е обсъждано как да се процедира с преболедували и ваксинирани, но при положение, че препоръките са за даряване след преболедуване, вероятно Експертният съвет трябва да излезе със становище. Това наистина е казус, който трябва да обсъдим.”

От Сдружение “Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма” настояват за нормативни промени, така че хората, които искат да дарят плазма, да бъдат улеснени, съобщи неговият председател д-р Павлина Михайлова:

Исканията ни са хората да могат да даряват с тест за антитела, което е най-логично, както и да даряват, когато са преболедували и ваксинирани. При тях се очаква да имат още по-богата на антитела плазма. Известно ми е, че в Германия и в Холандия ваксинирани даряват плазма. Решението е на здравния министър. Написала съм няколко писма до предишния министър и три писма до този министър, за да бъдат преразгледани критериите за даряване на плазма, както е в Европа.”

Чуйте повече в прикачения звуков файл в сайта на БНР:

Източник и снимка: БНР

Прочети също