BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Често задавани въпроси за омикрон

 1. Вече ми е седми ден от първите симптоми и още вдигам температура. Това нормално ли е? – Да, заболяването може да протича с температура до 15 ден. Важното е да няма влошаване. Температурата е естествената реакция на организма при среща с инфекциозен агент.
 2. Кога се очаква влошаване? – На 7-8 ден – има два признака, които сочат влошаване, и те са: спадане на сатурацията под 92 и поява на задух.
 3. При омикрон как протича заболяването при хора без придружаващи заболявания? – Сравнително леко, с температура за 2-3 дни, безапетите и отпадналост. Към 7-8 ден състоянието се стабилизира и болният започва да се подобрява. 
 4. При омикрон как протича заболяването при хора с придружаващи заболявания? – Тези хора са рискови, независимо от възрастта, въпреки че омикрон протича по принцип много по-леко. При такива болни още на 2-3 ден може да се наблюдава влошаване, повръщане, силно главоболие и силна отпадналост. Ако са възрастни, с много придружаващи заболявания, с диабет, трябва да се следят много показатели, така че да няма изненади. 
 5. Кои са тези показатели? – кръвно налягане, пулс, кръвна захар, сърдечна дейност, сатурация. 
 6. Трябва ли да вземам бромхексин за профилактика? – Да, желателно е, тъй като той подобрява функционирането на белия дроб.
 7. Трябва ли да вземам всички посочени хранителни добавки и всички противовирусни средства? – Не, избирате по една. 
 8. Какъв аспирин трябва да вземам от първия ден на заболяването? – Аспирин от 325, 400, 500 мг, препоръчва се нощно време преди лягане.
 9. Има ли проблем да вземам аспирин и антистенокардин или аспирин и натокиназа едновременно? – В първата фаза на заболяването антистенокардин се препоръчва само първия ден, след това се остава само на аспирин.
 10. Ако нямам влошаване на 7-8 ден и се лекувам по протокола, трябва ли да продължавам с фраксипарин и дексаметазон? – Не е задължително, препоръчително е, ако имате сериозни придружаващи заболявания като автоимунни заболявания, сърдечни заболявания, оперативни интервенции, голямо наднормено тегло и др. и то след изследване на кръвните показатели. 
 11. Колко време трябва да вземам бромхексин и кверцетин? – Желателно е поне 15 дни от началото на заболяването, като постепенно намалявате дозата. 
 12. Как се определя профилактиката на постковид синдрома? – Правят се кръвни изследвания и в зависимост от резултатите се назначават лекарства или хранителни добавки. 
 13. Колко време продължава тази профилактика? – Обикновено три месеца. 

Прочети също