BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Често задавани въпроси при заразяване с омикрон

 1. Вече ми е седми ден от първите симптоми и още вдигам температура. Това нормално ли е? – Да, заболяването може да протича с температура до 15 ден. Важното е да няма влошаване. Температурата е естествената реакция на организма при среща с инфекциозен агент.
 2. Кога се очаква влошаване? – На 7-8 ден – първите два признака, които сочат влошаване, са: спадане на сатурацията под 93-92 и/или поява на задух. Може да се появят и други признаци на влошаване, затова с лекуващия лекар трябва да се поддържа непрекъсната комуникация. 
 3. Как протича заболяването при варианта омикрон при хора без придружаващи заболявания? – Обикновено сравнително леко, с температура за 2-3 дни, безапетите, отпадналост. Към 7-8 ден състоянието се стабилизира, а не се влошава и болният започва постепенно да се подобрява. 
 4. Как протича варианта омикрон при хора с придружаващи заболявания? – Тези хора са рискови, независимо от възрастта, въпреки че омикрон протича по принцип много по-леко от делта варианта на вируса. При такива болни още на 2-3 ден може да се наблюдава влошаване, повръщане, силно главоболие и силна отпадналост. Ако са възрастни, с много придружаващи заболявания, примерно с диабет, кръвно налягане, наднормено тегло, трябва да се следят ежедневно много показатели, така че да няма изненади. 
 5. Кои са тези показатели? – кръвно налягане, пулс, кръвна захар, сърдечна дейност, сатурация, количество отделена урина, дишане и др. 
 6. Трябва ли да вземам бромхексин за профилактика? – Да, желателно е, тъй като той подобрява функционирането на белия дроб.
 7. Трябва ли да вземам всички посочени хранителни добавки и всички противовирусни средства едновременно? – Не, избирате по една от всеки вид, като всяка хранителна добавка се консултира с лекуващия лекар.
 8. Какъв аспирин трябва да вземам от първия ден на заболяването? – Аспирин от 325, 400, 500 мг в зависимост от теглото, възрастта, придружаващи заболявания и др., препоръчва се преди лягане след вечеря.
 9. Има ли проблем да вземам аспирин и антистенокардин или аспирин и натокиназа едновременно? – В първата фаза на заболяването антистенокардин се препоръчва само първия ден, след това се остава само на аспирин. Натаспин/натокиназа се препоръчват за профилактика на постковид синдром. 
 10. Ако нямам влошаване на 7-8 ден и се лекувам по протокола, трябва ли да продължавам с фраксипарин и дексаметазон? – Не е задължително. Това е наложително, според кръвните тестове и клиничната картина; ако имате сериозни придружаващи заболявания – автоимунни заболявания, сърдечни заболявания, оперативни интервенции, голямо наднормено тегло и др.  
 11. Колко време трябва да вземам бромхексин и кверцетин? – Желателно е поне 15 дни от началото на заболяването, като постепенно намалявате дозата. 
 12. Как се определя профилактиката на постковид синдрома? – Правят се кръвни изследвания и в зависимост от резултатите се назначават лекарства или хранителни добавки. 
 13. Колко време продължава тази профилактика? – Обикновено три месеца. 

Прочети също