BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Хематолог разясни за комбинирането на различни ваксини и клетъчния имунитет

Според д-р Чавдар Ботев по-сигурно бихме могли да говорим за смесване на препарати от един тип

В опитите си за справянето със световната пандемия от Ковид-19 производителите на ваксини търсят най-успешната формула за засилване на човешкия имунитет. Оказва се, че различните видове ваксини, са с различна ефективност, особено спрямо новопоявилите се мутации на коронавируса. Възникнаха въпроси и дали могат успешно да се комбинират различни видове ваксини.

“Преди 2 дни приключи световната конференция за ваксини. Данните от нея сочат, че има ваксини, които работят с така наречения хормонален имунитет – антителата. Другите се целят в засилването на клетъчния имунитет. От миналата година се говори за комбинация на ваксини, която да покрие и двата вида. Изследванията на ЕС казват, че ако от имунизацията се получи една доза, ефектът е 70%, а при втората – 90%“, заяви в ефира на “Денят ON AIR” хематологът д-р Чавдар Ботев. 

По думите му някои учени съветват втората доза да се поставя след 6 месеца.

“Стенли Плоткин казва, че когато е бил млад са съществували 3 ваксини, а сега на децата се правят по 16. Не сме знаели много за клетъчния и лигавичния имунитет. Оказва се, че хората, които преболедуват безсимптомно, не образуват антитела, но имат клетъчен имунитет“, добави Ботев. 

Той каза още, че както при жълтата треска, така и при различни видове коронавирус в миналото се е наблюдавала ефективността на клетъчния имунитет, но все още се правят изследвания в тази насока.

“По-сигурно бихме могли да говорим за комбинация на ваксини от един тип. Трябва да се види дали обаче различните типове биха могли да се комбинират. “Спутник V” например е с 2 различни аденовируса и се говореше да се комбинира с английската ваксината“, допълни специалистът. 

Той смята, че много от процесите не са максимално ефективни защото се бърза.

“Представете си, че ваксината е на 2 месеца и се търси по-добър ефект. Всичко ново е потенциално опасно. Винаги има рискове, но ще бъдат направени проучвания. Виждате, че някои от ваксините бяха отказани от определени държави”, каза Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът смята, че ако сме преболедували Ковид-19 трябва да изчакваме поне 3 месеца, докато си направим ваксина.

“Според мен абсолютно всички ще преболедуваме. Първият вариант е – взимаме ваксина и го изкарваме може би по-леко. 2 вариант – просто преболедуваме. Проблемът тук е, че това е РНК вирус и вероятно трябва всяка година да се имунизираме срещу него”, добави той и каза още, че всяка една ваксина е желателно да се тества за новите щамове.

“Вирусът мутира и ние трябва да реагираме. Moderna започна разработване на ваксина, която да покрие тези нови щамове. По отношение на южноафриканския щам тя дава най-добри резултати, но за британския най-ефективна е Novavax. Новите щамове са по-опасни до там, че на южноафриканския щам му действат 50% от ваксините. Трябва да наблюдаваме и да следим световните новости”, смята още специалистът. 

По думите му хората малко или много ще бъдат принудени да се ваксинират, защото е възможно да се ограничат пътуванията и участията на различни места

Гледайте целия разговор във видеото:

 

Източник и снимка: Bulgaria On Air

Прочети също