BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Обсъждане на лечението с реконвалесцентна плазма в Казанлък

На 21 април Сдружението проведе първа среща с лекарите от МБАЛ – Казанлък, на която беше обсъдено лечението с реконвалесцентна плазма при ковид-пациенти. Д-р Павлина Михайлова разказа за критериите за даряване на плазма, информационната кампания на Сдружението и решенията, които МЗ и ИАЛ предстои да вземат по отношение на разкриването на центрове за плазмафереза в Областните болници, които желаят това.

Д-р Чавдар Ботев, консултант на сдружението по лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма, разказа за метода, който досега не е прилаган в тази болница, за показанията за преливане, премедикацията, рисковите пациенти, времето на прилагане и др. След това се проведе дискусия върху други лечебни средства като ремдесивир, антибиотици, кислородотерапия и пр. Лекарите споделиха, че опитът им с ремдесивир не е добър и те са се отказали от него. Д-р Кети Маналова, управител на болницата, сподели, че общопрактикуващите лекари още от първия ден на заболяването препоръчват антибиотик, след няколко дни – втори, което е необяснимо и неоправдано и е “очевидно, че след една година българите ще бъдат напълно резистентни към всякакви антибиотици”. А хората с ковид масово се лекували с ГЕНТАМИЦИН у дома, защото можели лесно да си го правят мускулно!

Ето още от д-р Маналова: “Лечението на КОВИД-19 е много сериозен въпрос, който непрекъснато дискутираме, като се има предвид, че вече имаме 6 ковид-отделения. При нас много пациенти идваткъсно и с усложнения и ние прилагаме всички известни ни лекарства и методи, но не винаги изходът е добър. Това ни накара да бъдем по-активни по отношение на търсенето на нови средства като реконвалесцентната плазма. Смятам, че дебатът, който проведохме, беше изключително полезен и ще доведе до подобряване качеството на лечението, вероятно и до съкращаване на болничния престой. Надяваме се да получаваме от Сдружението публикации за нови проучвания, като е много важно да споделяме опит с хора, които са прилагали плазма многократно. Мисля, че ще почнем да прилагаме и този метод на лечение заедно с всички други методи, които досега познаваме.”

 

Прочети също