BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Среща на Сдружението с лекари от МБАЛ – Шумен

На 2 август проведохме две срещи с лекари от МБАЛ – Шумен. Това е една от първите болници в страната, която започна да прилага реконвалесцентна плазма. Запознахме се с началника на Отделението по трансфузионна хематология – д-р София Димова, която заедно със своя екип положи и продължава да полага неимоверни усилия да удовлетворява своевременно исканията на лекарите в МБАЛ Шумен за плазма. За съжаление отговорът и на служебния заместник-министър д-р Тома Томов на нашето искане на повече места да се дарява реконвалесцентна плазма – е негативен, а именно: законодателството в България не позволявало ОТХ в МБАЛ да приемат дарители на реконвалесцентна плазма. А МБАЛ в Шумен е една от трите болници, които настояват да приемат дарители на плазма, тя е подкрепяна и от общината, и от областния управител на Шумен, ремонтирана и добре оборудвана, с голяма площ и модерно обзавеждане.

Втората ни среща беше с д-р Албена Младенова, началник на Първо вътрешно отделение, която сама се лекува с реконвалесцентна плазма. Д-р Младенова сподели следното: “Страшно е, когато трябва да лекуваш нещо, което не познаваш. Първите месеци, когато се наложи да лекуваме ковида, бях готова да експериментирам всичко, за да спася своите болни. Когато почнат да умират хора, си готов на всичко. Плазма преливахме много още от началото на пандемията и съм убедена, че тя помага.”

 

Шуменската болница се готви да посрещне новата пандемична вълна. Вече е направен ремонт и подобрение на инсталацията за кислород, осигуряват се лекарства за пациентите и предпазни средства за лекарите.

 

Прочети също