BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Сдружение алармира, че се изисква служебна бележка от дарител за преливане на плазма

За изискване на служебна бележка от дарител в полза на конкретен пациент, за да се извърши преливане на плазма, алармират от Сдружение “Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”.

Сигналите са от пациенти от София и Шумен. От Министерството на здравеопазването съобщиха за БНР, че лекуващите лекари, за които е доказано, че изискват такива бележки, подлежат на санкции.

Наличието на документ за извършено даряване на Covid плазма в полза на лечебно заведение или на конкретен пациент, не може да бъде условие за извършване на преливане на плазма.

Такава служебна бележка обаче се изисква от различни лечебни заведения в страната, алармира председателят на сдружение “Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, Павлина Михайлова:

“Голямото страдание на роднините започва, когато лекуващият лекар им казва – “сега е добре да прелеем плазма, донесете бележка, че сте дарили“. В главата на роднините започват да звучат неприятни камбани“.

Михайлова споделя, че има информация за починали пациенти, които не са успели да получат плазма:

“В края на ноември, декември, но има. Хората пишат – “тя почина“.

В отговор до БНР от Министерството на здравеопазването съобщават, че прилагането на кръвна плазма не е свързано с наличие на дарител, а със здравословното състояние на пациента, оценено от лекуващия лекар, който подава мотивирано искане за отпускане на кръв или кръвни продукти до центъра по трансфузионна хематология.

Всички сигнали за поставяне на условия от страна на лечебните заведения, за наличие на документ за извършено даряване на плазма, в полза на лечебно заведение или в полза на конкретен пациент, се изпращат на Изпълнителната агенция “Медицински надзор“ за проверка, а при констатиране на нарушение се налагат санкции.

Още по темата можете да чуете утре сутринта в предаването “Преди всички”.


Източник и снимка: БНР

Прочети също