BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Сдружението проведе среща с лекари от МБАЛ Асеновград

На 24 март екип на сдружението се срещна с лекари от МБАЛ – Асеновград. На срещата беше обсъдено лечението на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма. Д-р Ботев сподели последните новини около този метод, след което представихме и нашия филм за опита на лекарите в Петрич. От своя страна д-р Пепеланов и д-р Даракчиева споделиха своя опит с преливане на реконвалесцентна плазма.

Ето какво разказа д-р Пепеланов, началник на второ вътрешно отделение: “За нас най-труден месец по отношение на болните беше ноември. При много от пациентите сме преливали реконвалесцентна плазма, при някои настояваха и близките. Ние уважихме техните искания и почти 90% от пациентите, при които приложихме такава плазма, резултатът беше положителен. Смятаме да продължим това лечение и при третата вълна. Въпреки че много от болните сега постъпват в късната фаза с усложнения, преливаме и на тях плазма и се надяваме, че ефектът ще бъде добър. Обикновено преливаме по два сака, но сега разбираме, че е по-добре да се преливат и три сака. В началните етапи имахме проблем с намирането на плазма, сега вече не. Близки и приятели на болния съдействат бързо за даряване на плазма. Те вече са много информирани и настояват за това лечение. Това не винаги е добре, но когато им кажем, че нещо може да се случи на пациента, те остават с впечатлението, че пациентът не е лекуван както трябва. “

При нашите срещи с лекари от ковид отделения и реанимации в страната мнозина споделят, че преливат реконвалесцентна плазма по настояване на близките, а не защото болният е показан за такова лечение. За съжаление това довежда до неправилно, ненавременно прилагане на плазмата, в резултат на което болният може да се влоши, но дори да не се подобри, методът се компрометира. В резултат ръководствата на цели болници се отказват от този метод.

Прочети също