BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Сдружението е представено в най-големия НПО портал

Ковид кризата изправи обществото ни пред сериозни предизвикателства, изискващи мобилизация на цялата гражданска енергия за преодоляването им. От всички социални, организационни, етични и други проблеми, които тя породи, един от най-важните е лечението и спасяването на критично болните. И тук една експертна гражданска организация води нелека битка с институциите и обстоятелствата, за да помогне на колкото се може повече хора в беда.

Сдружение в обществена полза „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ е регистрирано на 13 юли 2020 г.  Дори тогава малцина в България са чували за лечение с плазма и не разпознават в името на сдружението един иновативен и в същото време толкова стар метод за лечението му – а именно с плазма от преболедували хора, съдържаща антитела срещу инфекциозния агент. Инициатори на създаването на сдружението са двама лекари – д-р Чавдар Ботев, хематолог  и специалист по клетъчна терапия,  и д-р Павлина Михайлова, журналист с висше медицинско образование, която следи и пише за новата болест. Три месеца след началото на пандемията, на 27 март 2020 г., когато излиза първата научна публикация (на китайски лекари) за ефекта на плазмата при лечението на 5 критично болни пациенти, е публикувано първото интервю на д-р Ботев. В него по достъпен и разбираем начин се обяснява как този 130-годишен метод помага при лечение при новата инфекциозна болест. Така за първи път в страната вниманието на лекарите и цялата общественост е насочено към този „лъч надежда“ в проблемното и сложно лечение на  новото заболяване. Тогава започва и упоритата и последователна борба на двамата медици за прокарване на пътя на плазмата в България.

Началото на „похода” срещу апатията, скептицизма и административните абсурди

На 27 април те са поканени в Работната група на Министерство на здравеопазването по прилагане на реконвалесцентна плазма и внасят „Предложение за развитие на плазмотерапията при лечение на COVID-19 в България“, както и „Протокол за лечение на КОВИД-19 с РП“. На 29 април 2020 г. са избрани за консултанти на Националната пациентска организация (НПО) по лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма.  През май провеждат няколкократно срещи с ръководството на Инфекциозна клиника във ВМА, където за първи път се прилага плазма на болни от К-19. Малко по-късно 25 водещи български учени и медици като акад. Петрунов, проф. Иво Петров, проф. Радка Аргирова и други подкрепят с подписа си прилагането на този метод и периодично обясняват в медийното пространство неговото място при лечение на К-19.  На 13 юли, след консултации с Националната пациентска организация, е регистрирано сдружение в обществена полза „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“в което съучредители са д-р Ботев, д-р Александър Симидчиев, д-р Михайлова, двамата млади лекари д-р Диян Ганев и д-р Виктор Ненов, известният художник Николай Янакиев, преболедувал тази болест, и двама предприемачи. След часове сдружението е прието за равноправен член на НПО. Започват регулярни срещи с лекари от столични болници за обсъждане на ролята на реконвалесцентната плазма при лечение на К-19; срещи в Министерството на здравеопазването, с екипа на НЦТХ, Столична РЗИ, директори на болници в София и цялата страна (Плевен, Стара Загора, Бургас, Пловдив и др.), началници на КОВИД-отделения, ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) и Българската изпълнителна агенция по лекарствата и други. 


„И досега има болници в София и страната, които се въздържат да прилагат реконвалесцентна плазма. На въпроса „защо“, след като има толкова хора, даряващи плазма, лекарите отговарят, че „това все още се счита за експериментално лечение, нямаме насоки…“ „Но първо, цялото лечение на К-19 е експериментално, второ, Министерството на здравеопазването е включило реконвалесцентната плазма в своя протокол за лечение на К-19 и трето, защо премиерът и МЗ апелират към даряване на плазма, ако тя няма да се прилага на болни хора?“, споделя д-р Павлина Михайлова.

Когато получаваш стотици отчаяни молби за спасяване на човешки живот

Мартин Христов, първият дарител на сдружението, дал идеята за създаване на клуб “Ниво 99


През юли 2020 г. след оборудване на ковид-плазма отделение, Националният център по трансфузионна хематология в София започва да приема донори
. Разполага само с два апарата, но по това време и донорите са много малко. Второто място, където може да се дари плазма, е ВМА. И в двата центъра  първоначално се изисква положителен PCR-тест. С такъв обаче разполагат малцина. Огромна част от преболедувалите не  си правят тест по различни причини, най-вече финансови. Така дори да имат желание и нужните антитела (които при някои хора са под минимума), те не могат да дарят плазма. Ситуацията граничи с абсурда, защото хората, които имат антитела, са стотици хиляди, тези, които имат ПСР тест, са много по-малко, и в същото време стотици роднини на тежко болни отправят в социалните мрежи отчаяни молби за помощ.

Първа променя критериите за даряване ВМА, последвана от института „Пирогов“. Там може да се дарява плазма без ПСР тест, само след тест за антитела. На настоящия етап по подобен начин действа и РЦТХ в Пловдив, където дарител без ПСР тест се одобрява след подробно интервю с дежурния лекар.

Експертната помощ

Една от основните цели на сдружението е популяризиране на метода сред медицинската общност. До октомври 2020 г. броят на лекарите, които искат да помогнат на свой пациент с плазма, се брои на пръсти.  Една от причините е липсата на протокол за лечение с плазма, който се очаква от Министерството на здравеопазването. Тогава гражданската организация, която вече е подготвила проект на Протокол за лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма, включен в компендиума на Медицинския експертен съвет (създаден към Министерски съвет със заповед на премиера), се свързва с БЛС. Заедно с експерти на БЛС този протокол е обсъден, актуализиран и внесен официално от БЛС в Министерството на здравеопазването. Впоследствие лечението с плазма е включено в Протокола на МЗ за доказани случаи на К-19, разпратен до болниците. (На снимката – д-р Чавдар Ботев обсъжда с млади лекари от Втора градска болница лечението на КОВИД-19 с плазма).

На сайта си https://covid19plasma.eu, във ФБ групата „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ сдружението непрекъснато популяризира последните научни публикации, свързани с лечението с плазма. Всички научни съобщения на световната научна общност, свързани с плазмата, се популяризират и сред медиите, като медийните прояви на представители на сдружението за последните 4 месеца са десетки. Организирани са два уебинара за лекари, като вторият (от 24 ноември 2020 г.), който може да се види и в YouTube, се фокусира върху прилагането на обикновена, пряснозамразена плазма във втората фаза на К-19. 


Проведени са над 50 срещи с екипи наковид-отделения в столицата и в страната. Но цялата тази информация  трудно достига до медиците на първа линия. След обсъждане с ръководството на БЛС е взето решение да се изготви обучителна програма за лекари, която включва теми като лечение с плазма, с кислород, ремдесивир и други антибиотици, сърфактант и др., представени от известни наши специалисти. 


Гражданската организация непрекъснато оказва логистична подкрепа на лекарите – как и откъде да искат плазма, как става транспортирането й и др. Така постепенно броят на медиците, които преливат успешно реконвалесцентна плазма, нараства. Това вече се случва в малки градове като Кнежа и Тутракан, а в Шумен, Габрово, УМБАЛ „Св. Анна“ в София се превръща в ежедневие.

„Дари плазма – спаси трима”

Д-р Ботев – крайният вдясно с трима дарител, които сдружението номинира за доброволци на годината в годишните награди на TimeHeroes 2020. Стефка Русева и Вяра Панайотова са дарили по 3 пъти плазма, а Тома Баятев е единствения българин дарил плазма 6 пъти.

Въпреки усилията на държавата и редица граждански организации да се популяризира даряването на кръв, то не е честа практика, а даряването на плазма е почти непознато. Много хора, които преболедуват К-19, не са запознати с факта, че могат да помогнат на трима души, като дарят плазма. До началото на октомври 2020 г. има по 1-2 донори на плазма дневно, работят само два центъра за даряване на плазма – в НЦТХ и ВМА. Ежедневно сдружението се опитва да популяризира даряването на плазма и да привлече повече потенциални дарителиМного активна става Фейсбук групата, която за 4 месеца набъбва до близо 17 000 души. В нея се разпространява постоянно информация за лечение с плазма, предназначена за близки на болни, информация за лекари и потенциални донори. Създаден е Клуб на дарителите на плазма „Ниво 99“. Но в същото време НЦТХ работи до 15 ч., без събота и неделя. И в един момент донорите стават много повече, отколкото може да поеме НЦТХ.

Част от информационната кампания включва първите публикации на сдружението на тема плазма и нейното приложение – за първия лекар, излекуван с плазма извън ВМА (д-р Ненкова във Варна), за последващи успешно приключили случаи в страната и по света. Но повод за истинско начало е изписването от УМБАЛ „Св. Анна“ на 30-годишен специализант по хирургия, консултиран от д-р Ботев и лекуван с плазма. От този ден започва сериозният и последователен интерес на всички медии към лечението с плазма. 

С отварянето на всеки нов център за даряване на плазма в страната – в Стара Загора, Варна, Пловдив, Плевен – журналисти от различни медии се включват в популяризирането на даряването на плазма, като разказват за този метод на достъпен език, разясняват критериите за даряване, логистичните проблеми. Членове на сдружението продължават да предоставят актуална информация за развитието на метода като един от ефективните начини за намаляване на смъртността от КОВИД-19, когато се прилага в съответствие с последните модификации на протоколите (1) EVMS Critical Care COVID-19 Management Protocol на Eastern Virginia Medical School, САЩ и (2) на National Institutes of Health (NIH), САЩ.

На 27 октомври стартира националната информационна кампания на сдружението и Българския лекарски съюз за даряване на плазма под надслов „Дари плазма – спаси трима“. Малко по-късно Министерството на здравеопазването обявява кампания за даряване на плазма, последвана от апел на премиера и различни институции и организации.  Проблемът е, че апаратите за плазмафереза в страната са 6 – на 2 места в София и на 4 места в страната.  (На снимката: Апарат за плазмафереза, който е дарение на сдружението).

Да промениш статуквото – въздействие върху законодателството и регламентите

Голям пробив  в улесняването на даряването на плазма е направен след няколко срещи на гражданската организация и писма до Министерския съвет и Министерството на здравеопазването с цел поправка на критериите за даряване на плазма. Първата поправка е направена след тримесечни  консултации с Европейския кръвен алианс (European Blood Alliance), видни европейски учени и няколкократни срещи с МЗ, НЦТХ, ИАЛ и БЛС. В резултат от началото на октомври 2020 г. НЦТХ започва да тества взетата плазма за наличие на антитела. На 30 октомври сдружението изпраща отворено писмо до премиера Борисов с 3 искания: НЦТХ, който обслужва с два апарата цялата страна и София (без ВМА), да удължи работното си време през седмицата след 15 ч. и да приема дарители в събота и неделя; да се вдигне възрастовата граница на дарителите от 55 на 60-65 години; да се приемат дарители само с тест за антитела. 24 часа след публикуване на отвореното писмо две от исканията на сдружението са изпълнени, като горната възрастова граница е вдигната на 65 години, а НЦТХ вече работи с удължено работно време, също и през уикенда. Но даряването с тест за антитела е възможно все още само във ВМА, в противоречие с всички насоки на ЕК. 


Във второ отворено писмо до премиера се настоява дарители на плазма да се приемат само с тест за антитела в цялата страна, както и да се отворят центрове за даряване на плазма във всички областни градове. Засега резултат от писмото и от  последващата петиция „Във всеки областен град – пункт за даряване на плазма“ (внесена на 22 декември 2020 г. в МС и подписана от над 2000 души) няма. В същото време оборудването с апарати за плазмафереза и друга необходима апаратура продължава. Такива апарати са дарени на „Майчин дом“ в София, на УМБАЛ „Св. Анна“ в София, както и на БУРГАСМЕД.

Пионери и изследователи

Д-р Панчев от Инфекциозната клиника към УМБАЛ “Св. Анна”, София при изписването на своя пациент Момчил Манчев, който беше излекуван с плазма

 

Успоредно с обучителни, разяснителни, логистични и информационни дейности, гражданската организация извършва и изследователска дейност. Тя създава трайни контакти с учени и експерти от Европа и САЩ. Една от целите й е да бъде включена в международни изследователски екипи, както и да развива клинични изследвания. Сдружението създава също библиотека с публикации, ключови за лечението на КОВИД-19, които предоставя на лекари и пациентски организации, особено на тези за пациенти с голям риск.

Постепенно усилията на сдружението се концентрират върху създаването на цялостна технология за лечение на К-19. Тя включва Протокол за профилактика и лечение на КОВИД-19 при леко, средно и тежко болни пациенти, в който се препоръчва нов тип кислородотерапия, допълнителни медикаменти като бромхексин и сърфактант, пронинг поза за улесняване на дренирането на белия дроб и др. Писмо с този протокол е внесено в Министерството на  здравеопазването в края на октомври 2020 г. Междувременно сдружението подготвя научно-изследователски програми с водещи болници, включително университетски, за прилагане на тази технология  и създаване на обучителни центрове, с което е запознат и кметът на Столична община.


Днес правителството се фокусира върху ваксинирането на повече хора, но много болни продължават да водят лична битка с К-19. И тя може да бъде спечелена с помощта на реконвалесцентната плазма.


Това е накратко историята на едно от най-младите и най-активни граждански сдружения в България, чийто принос към обществото вече се изразява в спасяването на десетки болни и създаването на предпоставки за спасяването на още стотици. Прекрасен пример за това как експертите чрез механизмите на гражданско участие могат да повлияят на процеси с огромно значение за цялата общественост.

Елена Тилова, кореспондент на НПО Портала за Югоизточен регион

Прочети също