BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Рекорд: Столичанин дари плазма 8 пъти за 2 месеца

Край на недостига на кръвна плазма за лечение на коронавирус – кръвните центрове в страната попълват запасите си

Мъж от София постави рекорд по най-много дарена реконвалесцентна плазма в рамките на два месеца. 38-годишният Станислав Захариев се заразява с коронавирус през октомври. В началото на декември решава да дари за пръв път кръвна плазма, необходима за лечението на пациенти с усложнения след вируса.

От декември до края на януари Станислав дарява 8 пъти, като това е максимумът за една календарна година.

Категоричен е, че го прави от добро сърце и дори е отказвал пари, предлагани му от близки на нуждаещи се.

„Така съм възпитан от майка ми и баща ми. Ако мога да помогна на някого – да помагам. Без да търся нещо в отплата“, разказва ни Станислав.

В повечето случаи той дарява за конкретни хора, които обаче не познава. Получава и обратна връзка за състоянието им. Не всички новини обаче са добри: „Първия път дарих плазма за майката на едно момче. И за жалост на следващия ден написа, че майка му е починала и беше доста неприятно усещане, защото всички имаме майки“.

Ранното преливане на плазма е най-ефективно за намаляване на смъртните случаи при пациенти с коронавирус, сочат данните на Европейската комисия, която започна програма за подпомагане на трансфузионните центрове, включително и в България.

У нас има 5 големи центъра за даряване. Проверката ни показа, че в повечето от тях недостигът от началото на втората вълна, е преодолян. Ако преди два месеца се търсеха хора, които да дарят за конкретен човек, сега все по-често трансфузионните центрове отговарят на запитванията с готова за транспортиране плазма.

„Досега, откакто сме започнали да работим на 17 ноември, имаме малко над 200 дарители. Мисля, че сме готови – не както беше в началото на октомври и ноември, каквото и да се случи с развитието на COVID-19 епидемията, да реагираме адекватно и веднага. Освен това срокът на съхранението на плазмата е 24 месеца – това ни дава още по-голяма сигурност да задоволим нуждите при възникване на такива кризи“, казва д-р Жанина Йорданова, която е директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Д-р Йорданова обаче подчертава, че сегашният достиг на плазма не бива да отказва желаещите да даряват.

 

Източник и снимка: БТВ

Прочети също