BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Регионалният офис на СЗО празнува рожден ден на организацията

На 6 април регионалният офис на Световната здравна организация, ръководен от д-р Михаил Околийски, отпразнува 75-я рожден ден на организацията. Тя е създадена на 7 април 1948 година и има представителства в 150 държави по света и 192 страни-членки.

На тържеството по случай юбилея присъстваха представители на УНИЦЕФ, Министерство на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи, приятели и съмишленици. 

Мисията на СЗО през 21 век е да промотира правото на здраве като основно човешко право – всички хора да имат добро здраве и максимално пълноценен живот в мирен, проспериращ и устойчив свят. Това означава всеки да има достъп до здравните услуги, от които се нуждае, без финансови затруднения. Реално сега 30% от световното население няма достъп до основни здравни услуги. Почти два милиарда души от най-уязвимите групи са изправени пред катастрофални разходи за здравеопазване. Според СЗО Универсалното здравно покритие може да даде финансова защита и достъп до качествени основни услуги, да предпазва от кризи в общественото здраве и да проправя път към голямата цел Здраве за всеки.“

Прочети също