BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Първа среща по проекта „Дари плазма – дари живот на трима“

На 20 май 2022 г. сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ проведе информационна среща за лечението на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма на територията на Техническия университет. Тя е част от информационната кампания по проекта на сдружението „Дари плазма – дари живот на трима“, финансиран от Програма „Европа 2021“ на Столична община.

В срещата се включиха студенти, преподаватели и служители от Техническия университет. Те получиха подробна информация за лечението на КОВИД-19 с плазма, как и къде се дарява плазма, какви са изискванията към дарителите.

В Библиотечно-информационния център бяха показани презентации за лечението с плазма и повече от 10 филма за лечението с плазма, за лекари, които го прилагат, както и за хора, които са рекордьори по даряване на плазма. Беше изнесена и лекция за формирането на Мрежа за подкрепа към Обществения съвет на Сдружението, която включва лекари с голям опит в лечението на КОВИД-19 и последиците от него. Мрежата за подкрепа ще помогне на лекарите от Район „Студентски“, както при подбора на донори на плазма, така и при преодоляване на пост ковид синдрома. Изказваме благодарност на ръководството на ТУ за оказаното гостоприемство и на Христина Димитрова – директор на Библиотечно-Информационния център в Университета. Сдружението се надява партньорството с ТУ да продължи и в близко бъдеще. Специална благодарност и на Камелия Кирилова, член на столичния клуб на жените-мотористки, която сподели личния си опит за даряването на плазма.

Прочети също