BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Психолог посочи необичаен синдром след Ковид-19

Хора, които са преболедували COVID, се страхуват, че може да умрат, ако заспят

Това разкрива кризисният психолог Младен Владимиров, който през последните две години работи с пациенти с пост-COVID симптоми.

“При лечението на коронавирус се говори за соматичните и физиологични реакции, последици и ефекти. Тук обаче има и психологическа страна. Вследствие на затрудненото дишане и усещането за задушаване някои пациенти отключват т.нар. панически атаки и споделят, че се страхуват, че ще умрат или припаднат на публично място, като това им се случва доста време след като са били напълно излекувани от болестта. Някои пациенти споделят, че се страхуват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно защото подсъзнателно приемат заспиването като символична смърт. Това се наблюдава при пациенти, които са били хоспитализирани“, казва Владимиров, цитиран от България Днес.

По думи на експерта след преболедуването на коронавирус се наблюдава и друг проблем, за който не се говори публично. “Един страничен ефект, който се наблюдава при някои пациенти, но не се споделя, е еректилната дисфункция и/или влошената сексуална изява след прекаран COVID -19. Такива последици са споделяли пациенти в млада възраст”, обяснява психологът с близо 15 години консултативна практика. И добавя: “Една също негативна последица е повишеният страх от повторно разболяване, който може да се превърне в основа на организационни конфликти на работното място, например когато колега кашля често и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете. Също така негативна последица е т.нар. ятрофобия (страх от лекари и медицински заведения) в резултат на прекаран COVID-19, поради която пациенти срещат страх да посетят лекар или зъболекар за рутинни медицински прегледи или манипулации“.

Другите пост-COVID симптоми, които Владимиров наблюдава, са бърнаут (професионално прегаряне от прекалено много работа) и агорафобия (страх от напускане на дома и преминаването през обществени места).

https://www.dunavmost.com/novini/psiholog-obyasni-neobichaen-sindrom-sled-kovid-19?fbclid=IwAR3OxLguDYG2xgOgC7H8chnmy9TdyXMRQYhIAWo7gjZJ2bEnRvuQNTuFvlw

Прочети също