BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Проф. Ботев: Убиваме с антибиотици

Хематологът проф. Чавдар Ботев гостува в студиото на “България On Air”, където сподели особености при лечението на Омикрон:

“Най-добре е лечението да започне с кверцетин. След това имаме друг продукт, който се произвежда в Швейцария (б.р.Артемик), който върши чудеса и бромхексин, за който акад. Ваньо Митев толкова много говори. Както и аспирин”. Това е формулата, която проф. Ботев препоръчва за първите 6 дни от заболяването.

Следващата фаза започва на 7-ми ден и продължава с фраксипарин и дексаметазон по специална схема. Проф. Ботев подчерта, че нискомолекулярните хепарини са препоръчителни и от международната научна общност.

Третата фаза включва тримесечна терапия с антикоагуланти.

Проф. Ботев постави въпроса защо в България продължава да няма фраксипарин, който е от животоспасяващо значение за болните от ковид, както и за бременните жени.

Той посочи, че е било възможно всяка болница да закупи по 300-500 кислородни концентратори, които да се дават безплатно на болните, нуждаещи се от кислород, за да не се налага те да влизат в болници, където изобилстват различни вътреболнични инфекции.

Проф. Ботев сподели, че вследствие на антибиотичното лечение някои от пациентите излизат от болница с патогенни микроорганизми, които биха могли да имат летален ефект. Той информира, че съществува пср диагностика, която се надява да бъде въведена и в България, и чрез която за 1 час и 20 минути може да се определи какви бактерии са налични в организма, като би могло пациентът своевременно да бъде лекуван и за тях.

Изтъкнат беше и въпросът, че често ковид болните не получават достатъчна медицинса грижа поради липсата на медицински кадри – лекари, медицински сестри и дори санитари.

Протеиновата ваксина “Новавакс” е една от най-добрите ваксини в момента в света, но по всяка вероятност няма да бъде закупена в България.

Вижте какво още сподели проф. Чавдар Ботев тук.

 

 

Прочети също