BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Сдружението представя лечението с плазма на 100 болници

Целта е те да се запознаят с този метод, за да са подготвени за третата вълна на пандемията

“Имаме готовност да представим лечението с плазма на всяка болница, която изяви желание”, обяви д-р Павлина Михайлова, председател на сдружение “Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма”. Вече са изпратени писма до над 100 болници в страната.

От сдружението предлагат презентация на терапията, обсъждане на практическото приложение на плазмата, както и представяне на цялостната схема на лечение на КОВИД с този метод. Това може да се организира във време, удобно за двете страни, а пътните разходи и командировъчните се поемат от сдружението, обясняват от там.

„Време е повече болници в страната да се запознаят с този метод на лечение, за да са подготвени за очакваната трета вълна на пандемията. В България лечението с плазма се оказа много успешно, когато се прилага правилно и навреме, още повече, че плазмата е безплатна за болниците”, каза Михайлова.

Преди 3 седмици Европейската комисия съобщи, че отделя 36 млн. евро за подпомагане на събирането на плазма от кръвните центрове в ЕС, включително и в България. Ефикасността на метода все още се проучва, напомниха от ЕК. „Предварителните резултати са обещаващи: данните сочат, че нежелани реакции настъпват рядко, а ефикасността е висока. Предстои да бъдат получени резултатите от цялостните клинични изпитвания. Резултатите до момента показват, че ранното преливане на дарена плазма с високи концентрации на антитела е най-ефективно за намаляванена смъртността на пациентите”, смятат от Комисията.

Източник и снимка: clinica.bg

Прочети също