BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Почина акад. Балтаджиева, създател на биоби

Българската наука загуби голям учен. На 10 март, на 90-годишна възраст, почина акад. д.т.н. и член-кореспондент на БАН Мария Балтаджиева – изобретател в сферата на млякото и млечните продукти, със световноизвестна слава. Мария Балтаджиева е родена на 18 август 1932 г. в Неврокоп. Дипломира се като инженер-технолог във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии, Пловдив, със специалност „Технолог по млякото и млечните продукти“. Доктор на техническите науки.

Автор е на учебници по Технология на млякото и млечните продукти. Голяма част от научните ѝ изследвания са внедрени ефективно в практиката. Много от изследванията ѝ са защитени с патенти и авторски свидетелства.

До последно акад. Балтаджиева бе отдадена на науката и ръководеше специализирана лаборатория за изпитване на мляко и млечни продукти „LB LACT“ в Пловдив. Тя и екипът й разработиха биопродукт, който преборва стреса и преумората. Биостимулаторът се произвежда на млечна основа, в състава му има пробиотични бактерии. Той е изследван в клиниките по сърдечно-съдови заболявания, гастроентерология, дерматология, гериатрия и геронтология към софийската Медицинска академия. Продуктът е патентован, а разработка бе представена на симпозиум в Джакарта, Индонезия. Към еликсира проявяват интерес много чуждестранни учени, които искат да им се преотстъпят правата за производство.

Ето цялата публикация. 

Прочети също