BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Time: Постковид не винаги изглежда така, както си мислите

Статия на Time за постковид разглежда проблемите на пациентите във Великобритания. “Много хора не се диагностицират или лекуват”, казва Нисрин Алуан, професор по обществено здраве в университета в Саутхемптън в Обединеното кралство, която изучава Long COVID. Изследването на Aлуан предполага, че има „значително съмнение в себе си“ сред пациентите с Long COVID, като много хора се питат дали трябва да получат медицинска помощ и изобщо дали имат това състояние. Това може да се дължи отчасти на факта, че медийното отразяване има тенденция да показва специфичен тип пациент – някой, който е много болен, потенциално до степен да бъде прикован към леглото и се бори с изключителна умора и мозъчна мъгла.

Трудно е да обвиняваме хората, че са объркани. Лонг COVID е толкова широко дефиниран, че почти всеки необясним здравен проблем, който възниква след случай на COVID-19 и продължава поне няколко месеца, може да се впише в сметката. Повече от 200 симптома са свързани с Long COVID – всичко от безсъние и халюцинации до тремор и стомашно-чревни проблеми – и те често изглеждат много различни от тези на остър случай на COVID-19. Допълнително усложнявайки нещата, някои хора се чувстват по-добре седмици или месеци след първоначалната си инфекция, преди здравето им да се влоши.

Изследванията показват, че определени симптоми са особено издайнически признаци на Long COVID, включително умора, енергийни сривове след физическо или умствено натоварване, мозъчна мъгла, хронична кашлица и промени в обонянието и вкуса. Но няма универсален опит с Long COVID, казва д-р Леора Хорвиц, професор в Медицинския факултет Гросман на Нюйоркския университет, която изследва състоянието чрез федералната инициатива RECOVER.

Прочети също