BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Постковид може да влоши качеството на живота повече от напреднали карциноми

Много хора с дълъг Covid/постковид имат по-ниско качество на живот, отколкото хората с някои ракови заболявания в напреднал стадий, показват изследвания.
Умората е симптомът с най-голямо въздействие върху ежедневието на пациентите с постковид, според проучване, ръководено от изследователи от University College London (UCL) и University of Exeter. Те откриха, че много от тях са сериозно болни и степента на умора е по-тежка, или подобна на тази при хора с анемия, свързана с рак или тежко бъбречно заболяване.
Техните резултати за качеството на живот, свързани със здравето, също са по-лоши от тези на хората с напреднал метастатичен рак, като рак на белия дроб в стадий 4. Като цяло въздействието върху ежедневните дейности на пациентите е по-лошо от това при пациентите с инсулт и е сравнимо с хората с болестта на Паркинсон.
Съавторът на изследването проф. Уилям Хенли от медицинското училище в Ексетърския университет казва: „Постковид е невидимо състояние и много хора са оставени да се опитват да направят значителни промени в начина, по който могат да функционират.”
„Шокиращо, нашето изследване разкри, че постковид може да причини на хората по-тежка умора и качество на живот от някои видове рак, но подкрепата и разбирането не са на същото ниво. Спешно се нуждаем от повече изследвания, за да позволим разработването на базирани на доказателства услуги в подкрепа на хората, които се опитват да се справят с това инвалидизиращо ново състояние.”
По-ранни изследвания показват, че до около 17% от хората, които се разболяват от Covid, развиват постковид. Според Службата за национална статистика около 1,4 милиона души в Обединеното кралство са имали симптоми на постковид към юли 2022 г.
Изследването на UCL и Exeter, публикувано в списанието BMJ Open и финансирано от Националния институт за изследване на здравето и грижите (NIHR), разглежда повече от 3750 пациенти, които са били насочени към специализираните клиники за постковид, след като са имали симптоми в продължение на най-малко 12 седмици след инфектирането.
Пациентите са помолени да попълнят въпросници в мобилно приложение за това как постковид ги засяга, включително въздействието му върху ежедневните им дейности, нивата на умора, депресия, тревожност, задух, мозъчна мъгла и качеството им на живот.
Повече от 90% от пациентите с постковид са били в трудоспособна възраст (18-65) и 51% са казали, че не са могли да работят поне един ден през предходния месец, като 20% са били неспособни да работят изобщо. Близо три четвърти (71%) от пациентите са жени.
Д-р Хенри Гудфелоу, изследовател в Института по епидемиология и здраве на UCL, който ръководи проучването, казва: „Нашите резултати установиха, че постковид може да има опустошителен ефект върху живота на пациентите – като умората има най-голямо въздействие върху всичко – от социални дейности до работа, домакинска работа и поддържане на близки отношения.“
Гудфелоу казва, че екипът се надява, че по-доброто разбиране на симптоми на постковид ще помогне на Националната здравна служба NHS и на политиците да „насочат по-добре ограничените ресурси“, за да подобрят възможностите за лечение, включително фокусиране на клиничните грижи и рехабилитационните услуги върху справянето с умората.

Прочети също