BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Последствията от ковид ще усетим през следващите години

Вече е пределно ясно, че постковид синдромът е не по-малко коварен и опасен от самата болест КОВИД-19. Може ли да се лекува и каква профилактика да се направи, за да го избегнем? Как се грижат другите държави за пациенти с постковид? Какви изследвания са необходими, за да се диагностицира? На тези въпроси в програма “Точно днес” отговори хематолога д-р Чавдар Ботев от Сдружение “Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма”.
“Още когато говорихме за ковид, ние говорихме също и за тези последствия, които ще настъпят вследствие на това заболяване, а те са доста сериозни. Но има и хубави страни, това са, че се отварят нови възможности медицината да направи един много голям скок особено за срани като България. Имам предвид, че специално микробиологичната диагностика в България е доста изостанала. В целия свят тя се опира на базата на ПСР методи, които са малко по-различни”, обясни специалистът.

Според него първият голям проблем като постковид за България е, че ние използваме много антибиотици и имаме много голяма дисбактериоза в гастроинтестинален трак и на други места, а това го няма в света.

” За това този проблем като диагностиката изкача още един път на преден план. Какво трябва да направим, за да можем да сме по точни”, допълни д-р Ботев.

Той обясни, че ако се постави правилната диагноза много хора ще се излекуват. По думите му постоковид може да отключи и автоимунните процеси.

” Тук нещата са най-сложни, защото във всеки може да дреме някакво имунно заболяване. Отделно, при самото заболяване от ковид, имаме запушване на малките съдове и това означава, че всеки един орган може да пострада и след това, когато в този орган има разрушаване и ако има и вирус в него, могат да се развият автоимунни заболявания, които на практика могат да бъдат срещу всяка една част на нашето тяло”, разясни д-р Ботев.

Според него във всеки един орган и система има възможност да се получат усложнения след прекаран ковид и това може би ще е в продължение на години.

Прочети също