BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian
Кампания за даряване на реконвалесценна плазма

Помощ при лечение на К-19 в домашни условия

Половин година след началото на пандемията, в България е регистрирано Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“.

Негов председател е д-р Павлина Михайлова, лекар, журналист, магистър по опазване на околната среда, сценарист на документални филми за дивата природа, пътешественик и автор на 2 книги с пътеписи и есета. Съучредител е известният хематолог д-р Чавдар Ботев.

„С д-р Ботев започнахме да говорим и да публикуваме в пресата информации за 130-годишния метод на лечение на вирусни заболявания с реконвалесцентна плазма още в края на месец март 2020 г. с идеята, че той би трябвало да работи и срещу непознатия досега вирус. Първото ми интервю с него бе на 27 март 2020 г. и това е първият материал на български журналист с български лекар по темата.“, разказва д-р Михайлова.

Към края на 2020 г. сдружението, което е регистрирано в обществена полза, започва да се занимава и с популяризиране на протокол за предпазване и лечение на К-19 в домашни условия, а също и с консултации и набавяне на лекарства и апаратура за болните. Тъй като се издържа единствено от дарения, в края на миналата година Сдружението изработи поетичен двуезичен календар и го подарява на хора, които физически и финансово подкрепят неговите дейности.

Картините в него са на художника изкуствовед Калин Николов, преводач е американският поет Майкъл Бурго, а издател е бутиковото издателство „АзБуки“ в щата Пенсилвания с управител българката Аделина Христова.

Д-р Михайлова, бихте ли споделили какво включва профилактиката на К-19?

Заедно с д-р Ботев още в края на 2020 г. разработихме протокол за цялостно лечение на това заболяване. Тук е мястото да отбележа, че Ботев вече е професор в най-големия университет в Истанбул – „Ялдъз Техникъл Юнивърсити“ – и ще работи повече в Турция, отколкото в България.

В края на 2021 г. актуализирахме протокола и внесохме новата версия в МС, МЗ и президентството (40 страници с научна справка), като има няколко раздела, единият от които има профилактика на заболяването.

Профилактиката трябва да се направи като част от подготовката за срещата с този вирус и това означава: купуване на пулсоксиметър, измерване на нивото на витамин Д, редовен прием на няколко хранителни добавки и лекарства.

Например бромхексин – защото той подобрява функцията на сърфактант фактора, който има ключова роля при К-19; пробиотик – ние препоръчваме български пробиотик, който в нашия офис може да се намери на цена направо от производителя; прием на цинк, селен, студено пресован сок от арония; физическо натоварване, отслабване, ако е необходимо. За съжаление все още има хора, които не знаят какво е сатурация и как протича заболяването.

Гледах едно ваше кратко видео за лечение на Covid-19 в домашни условия. Бихте ли описали накратко какви са вашите съвети?

Това кратко видео е направено в началото на 2021 г., а през октомври миналата година направихме онлайн представяне на актуализирания протокол, за който разказах по-горе. Това представяне продължи повече от два часа, които записахме и пуснахме в нашия ютюб канал. Тези два часа са разделени на 3 части – профилактика и вирусна фаза, цитокинова фаза и постковид синдром.

Вирусната фаза на заболяването, която протича обикновено у дома, е разгледана много детайлно и в нея е подчертано кои са рисковите фактори за всеки човек и как да започнем лечението. В тази фаза не се включва антибиотик, защото няма никаква причина за това. (На 10 януари внесохме писмо в МС с апел да се преустанови по административен начин предписването на антибиотик в извънболничната помощ. Това писмо е придружено с подписка на известни наши учени и лекари.)

Продължава приемът на бромхексин и пробиотик, включват се нови хранителни добавки, които са противовирусни, и задължително – аспирин в доза 325, 400, 500 мг дневно. Във видеото се говори на лесно достъпен език, нещата са разбираеми, просто трябва да се изгледат трите части и човек да почне да следва препоръките.

Как могат хората да се обръщат към вас за помощ при лечение в домашни условия и на какво могат да разчитат?

За консултации относно лечението на КОВИД-19 могат да ни пишат на covidplasma19@gmail.com или да се обадят на горещия телефон 0898 780 380. За благодарност могат да ни направят дарения – с такива дарения купихме кислороден концентратор, инхалатор, пулсоксиметри, които даваме на болни за временно ползване у дома, медицинска апаратура, която даваме за ползване на болници и други. Получаваме дарения и във вид на лекарства и хранителни добавки от хора, които вече са оздравели.

В момента използва ли се реконвалесцентна плазма за лечение на К-19 в болниците в България? Кой може да получи достъп до такова лечение?

Да, тя се използва от началото на пандемията. И това е похвално за нашата страна, където институциите не се поколебаха да подкрепят този 130-годишен метод и той да бъде включен в схемата за лечение на ковид. Десетки болници използваха и продължават да използват плазма, като някои от тях – всекидневно.

Имам предвид УМБАЛ „Св. Анна“, МБАЛ Югозападна – Петрич, МБАЛ – Шумен и други. Всеки може да получи реконвалесцентна плазма, ако лекуващият лекар прецени, че това е необходимо. Но близките трябва да осигурят дарител на плазма, защото повечето центрове по трансфузионна хематология нямат резерв.

Какво е становището на СЗО и на други здравни организации по отношение на лечението с плазма?

От самото начало на пандемията до ден днешен се появяват научни проучвания, които съобщават за противоречиви резултати за ефикасността на плазмата. Но това не е обезпокоително по три причини: единственото най-мащабно проучване до момента си остава това на Мейо клиник, САЩ, в което са участвали над 35 000 пациенти от цялата страна.

И неговите заключения са следните: ранното прилагане на реконвалесцентна плазма (в първите три дни от хоспитализацията) с висок титър на антитела намалява смъртността до 30-ия ден от 32% на 16% – тоест два пъти. По отношение на становището на СЗО от края на миналата година, че плазма не трябвало да се прилага при Ковид-19, бих казала следното: в края на 2020 г. СЗО също препоръча да не се прилага ремдесивир, но ремдесивир се прилага и досега, включително и в България.

И второ, европейският консорциум SUPPORT-E, в който и ние участваме, веднага излезе със свое становище по становището на СЗО, в което разясни, че международната организация е направила странни изводи по отношение на плазмата, като се аргументирала с неточни и непълни доказателства.

Как можем да ви подкрепим?

За въпроси, свързани с дарения, можете да пишете на нашата поща или направо да се обадите. Всеки, който направи дарение на Сдружението или ни подкрепи по някакъв начин, ще получи календара, който е част от международен проект. Целта на проекта е в тези трудни времена да се обърнем към изкуството и да намерим в него вдъхновение и спокойствие.

В момента имаме нужда и от доброволци, защото поддържаме голяма ФБ група, страница, сайт, правим филми, непрекъснато се занимаваме със застъпнически каузи, с консултиране на хора, които се лекуват у дома или вече имат постковид синдром, искаме да създадем Център по компетентност, където да съберем специалисти, които споделят нашия възглед за лечението на това заболяване.

Всяка помощ от всеки човек или фирма за нас е добре дошла. На нашите дарители благодарим и с ангажимент да ги консултираме по всички въпроси, свързани с КОВИД-19.

За дарения:

Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма”
IBAN: BG04PRCB92301051539201
ПроКредит Банк (България) ЕАД,
Или чрез PayPal от сайта на Сдружението www.covid19plasma.eu

Текст: Олга Георгиева

Линк към оригиналната публикация: тук

Прочети също