BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Ползи от рехабилитация при Ковид-19

Пациентите с коронавирус се възстановяват по-бързо, ако започнат рехабилитация възможно най-скоро след приключване на механичната вентилация.
Тези пациенти могат да претърпят продължително увреждане на белите дробове и сърцето, но при много от тях това има тенденция да се подобрява с течение на времето, гласят изводите след първото проследяване на болни, заразени с коронавирус, представено на Международния конгрес на Европейското Дружество по Белодробни Заболявания (European Respiratory Society).
Наблюденията, представени на Конгреса, са проведени върху 86 пациенти от Тиролския регион на Австрия, въпреки че към момента в проучването участват повече от 150 души.
По време на първото си посещение повече от половината са имали поне един персистиращ симптом, предимно задух и кашлица, а скенерът показва увреждане на белите дробове при 88% от пациентите.

При следващото им посещение, 12 седмици след изписването, симптомите са се подобрили и увреждането на белите дробове е намалено до 56%. На този етап е твърде рано да имаме резултати от оценките на 24-та седмица.
„Лошата новина е, че хората показват белодробно увреждане от COVID-19 седмици след изписването. Добрата новина е, че увреждането има тенденция да се подобрява с течение на времето, което предполага, че белите дробове имат механизъм за самовъзстановяване“, каза д-р Сабина Саханич, която е клиничен докторант в Университетската клиника в Инсбрук и част от екипа, който извършва изследването, което включва доцент Иван Танчевски, професор Джудит Льофлер-Раг и д-р Томас Зонвебер в Инсбрук.

Във втора презентация пред Конгреса, Йара Ал-Чикани, докторант в клиниката за белодробна рехабилитация Dieulefit Santé и лабораторията Hp2 към Гренобълски Университет, Франция, изтъкна, че колкото по-скоро пациентите с COVID-19 започнат програма за белодробна рехабилитация след приключване на механична вентилация, толкова по-добро и по-бързо ще бъде възстановяването им.
Пациентите с тежък COVID-19 могат да прекарат седмици в интензивно лечение с механично подаване на кислород. Липсата на физическо движение, наред с тежката инфекция и възпаление, води до тежка загуба на мускули. Засягат се и мускулите за дишане, което отслабва дихателния капацитет. Белодробната рехабилитация, която включва физически упражнения и съвети за управление на симптомите, включително задух и посттравматично стресово разстройство, е от решаващо значение за подпомагане на пациентите да се възстановят напълно.

Д-р Ал Чихани прилага тест за ходене, за да оцени седмичния напредък на 19 пациенти, които са прекарали средно три седмици в интензивно лечение и две седмици в белодробно отделение, преди да бъдат прехвърлени в клиниката Dieulefit Santé за белодробна рехабилитация. При пристигането си повечето все още не са можели да ходят и са прекарали средно три седмици в рехабилитация. Тестът за ходене измерва колко далеч могат да извървят пациентите за шест минути. В началото те са били в състояние да изминат средно 16% от разстоянието, което на теория би трябвало да могат да вървят нормално, ако са здрави. След три седмици на белодробна рехабилитация, това се увеличава до средно 43%, което е значително увеличение, но все пак сериозно увреждане.
Д-р Ал Чихани казва: „Най-важната констатация е, че пациентите, които са били приети за белодробна рехабилитация малко след напускане на интензивното отделение, напредват по-бързо от тези, които са прекарали по-дълъг период в белодробното отделение, където са останали неактивни. Колкото по-рано е започнала рехабилитацията и колкото по-дълго е продължила, толкова по-бързо и по-добро е било подобряването на способността за ходене и дишане на пациентите и натрупването на мускулна маса. Пациентите, които са започнали рехабилитация в седмицата след като са приключили механичната вентилация, напредват по-бързо от тези, които са приети след две седмици. Колко скоро може да се започне рехабилитация зависи от състоянието на пациента, което трябва да бъде медицински стабилно и потвърдено от лекар. Въпреки значителното подобрение средният период от три седмици на рехабилитация не е бил достатъчен за пълно възстановяване.

Председателят на Европейското Дружество по Белодробни Заболяване Тиери Трустерс отбелязва:

“Изследванията на д-р Ал Чикани допълват тази информация и показват колко важно е пациентите да започнат белодробна рехабилитация веднага щом са в състояние да го направят. Ето защо рехабилитацията може да започне и в отделението, ако програмите са адаптирани към възможностите на пациента. Това е напълно в съответствие с неотдавнашно изявление на нашето дружество, където ние също се застъпваме за адаптирана рехабилитация. От двете проучвания става ясно, че рехабилитацията, включваща физически и психологически компоненти, трябва да бъде достъпна за пациентите възможно най-скоро и трябва да продължи седмици, ако не и месеци след изписването им от болницата, за да може пациентите да имат най-добри шансове за добро възстановяване. Правителствата, националните здравни служби и работодателите трябва да бъдат запознати с тези констатации и да създадат съответната организация.”

Цялата статия на английски може да видите тук.

снимка: Wikimedia Commons

 

Прочети също