BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Пандемията е довела до спад на раждаемостта в Европа

През януари 2021 г. раждаемостта в Европа е спаднала с 14% в сравнение с предишни години – спад, който вероятно е предизвикан от първата вълна на пандемията Ковид-19, сочи изследване, цитирано от BBC.

По-дългите локдауни са довели до по-малко бременности, сочи изследването. Намаляването на броя на бременностите е било по-често срещано в държави, в които здравните системи изпитват затруднения. Според резултатите, публикувани в списание Human Reproduction, в Литва и Румъния се наблюдава най-голям спад – съответно 28 % и 23 %, докато в Швеция, където не е имало затваряне, ражданията са били нормални. 

Мерките за социална дистанцираност, страховете, свързани с вируса, и предизвиканата в резултат на това социална и икономическа криза може да са “косвени фактори, които са изиграли роля за решението на двойките да отложат бременността”, се посочва в доклада. 

През януари 2021 г. в Англия и Уелс се наблюдава 13% спад в сравнение с януари 2018 г. и 2019 г. – докато броят на родените бебета в Шотландия е намалял с 14%. Във Франция и Испания се наблюдава спад съответно с 14% и 23%.

През март 2021 г. ражданията се върнаха на ниво, сходно с това отпреди пандемията, което съответства на възстановяване девет до десет месеца след края на блокирането, се казва в проучването. Но изследователите казват, че този отскок изглежда не е компенсирал спада в раждаемостта два месеца преди това.

https://www.bgonair.bg/a/4-world/282325-izsledvane-pandemiyata-ot-kovid-19-e-dovela-do-spad-na-razhdaemostta-v-evropa

Прочети също