BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

ЕК съобщи, че няма проблем да се дарява ковид-плазма в ОТХ

От генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ в Европейската комисия и по -специално от отдела за „Вещества от човешки произход“ беше съобщено, че няма проблем центрове за даряване на плазма чрез плазмафереза да бъдат открити в Отделенията по трансфузионна хематология към болниците. От имейла на служителя по политиките в отдела „Вещества от човешки произход“ в ЕК става ясно, че това е обичайна практика в ЕС.

 

Отговорът е на въпрос, зададен от сдружение “Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма”. А въпросът е по повод многократните твърдения на Министерството на здравеопазването, включително и на министър Ангелов, че откриването на такива центрове щяло да бъде в нарушение на европейските директиви. Както е известно, сдружението организира дори петиция, адресирана до премиера Борисов, с искане да бъде разрешено на болниците, които желаят да имат такива центрове, да събират плазма.

Информацията от ЕК беше веднага предадена на министър Ангелов и на ИАЛ.

Такива областни болници са тези в Шумен, Бургас и Русе. В Шумен кметът, областният управител, директорът на болницата, началникът на кръвния център настояват от месеци това да бъде разрешено, като се има предвид, че граждани на областта трябва два пъти да пътуват до РЦТХ Варна  – един път за диагностика, втори път за даряване на плазма.

Ето писмото до Министър Ангелов и целият текст на въпроса и на отговора на ЕК:

Прочети също