BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Отпускат 130 млн. лв. на ЦТХ в София и Варна и на общинските болници

129,3 млн. лв. ще предостави Министерството на регионалното развитие и благоустройството за борба с разпространението на COVID-19 в страната и за създаване на устойчивост на здравната система при работа в условия на пандемични кризи, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Със средствата ще се финансират проекти на Министерството на здравеопазването, което като бенефициент, ще работи в партньорство с общините или общинските лечебни заведения за прилагането на адекватни мерки в условията на извънредна епидемична обстановка. Сред проектите, които ще се подкрепят, са разкриване на сектори за лечение на коронавирус с нужното медицинско и болнично оборудване.

„Целта ни е да постигнем цялостно и пълно модернизиране на звената за лечение на пациентите с COVID-19“, посочи зам.-министър Николова.

Средствата се осигуряват по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. от общия финансов ресурс, определен за България, като за целта се създава нова приоритетна ос – „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“. Решението е взето на онлайн заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган Деница Николова. В заседанието са участвали и Рейчъл Бюмонт – заместник-началник на отдела за България, Хърватия и Словения в Европейската комисия, и Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК.

По новата приоритетна ос ще се финансират и мерки за повишаване на капацитета на центровете за трансфузионна хематология в София и Варна за диагностика на COVID-19. Освен тестове за коронавирус в двата центъра ще се доставят уреди за извличане на кръвна плазма, която се ползва за лечение на заболели от вируса.

От министерството припомнят, че през миналата година МРРБ пренасочи 40,4 млн. лв. по ОПРР към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса в страната.

Източник и снимка: Zdrave.net

Прочети също