BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Какво да правим, когато наш роднина е с позитивен тест?

Какво да предприемем, когато получим позитивен тест? 

Препоръчваме, когато получите позитивен тест за ваш роднина, който не е наблизо, а на километри от вас, да запазите самообладание!

Обективен показател за неговото състояние е сатурацията. Има апарати, които дават грешни данни и затова е препоръчително да поискате от приятели втори пулсоксиметър, с който да сверите данните от вашия.
Ако се налага транспортиране до болница, то трябва да се извърши с подаване на кислород, при положение, че сатурацията е ниска.

Пример от преди 2 седмици: 79-годишна жена на 60 км от София, която живее сама, се влошава, близките пътуват до там, правят тест, който се оказва положителен, мерят сатурацията – 85. Бързат да я транспортират до болница в София. По време на приема тя вече е със сатурация 80. Преди седмица е интубирана.


Какво можеше да се направи в случая? Да се осигури кислороден концентратор у дома, за да се вдигне сатурацията. Да се осигури транспорт с мобилен кислороден концентратор до болничното заведение.


Вероятно тази жена можеше да се лекува и вкъщи под наблюдение на близките си, защото е била в сравнително добро общо състояние. Лечението, както всички вече знаят, е кортикостероиди и инжекции с кръворазреждащи препарати. Такова лечение провеждат роднините на много хора успешно у дома, като се консултират непрекъснато с нашето Сдружение.
Болниците са препълнени, лекарите са изтощени, броят на починалите не намалява. Същевременно предстои да се премахнат зелените сертификати и други ограничения.

В случай на че Вие или Ваш близък сте с позитивен тест, може да се обърнете за съдействие към Сдружението за лечение на ковид с реконвалесцентна плазма чрез следния формуляр тук.

 

 

 

Прочети също