BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение “Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма” д-р Павлина Михайлова:
“За разлика от други страни, българските лекари приеха този метод и някои от тях го прилагат много успешно. Знаете, че за всяко ново лечение се изисква време, но когато се видят добрите резултати, хората не се колебаят да го прилагат. Така стана и с реконвалесцентната плазма. Наистина преди около година бяха направени първите преливания във ВМА и след това постепенно в някои градове, които станаха пионери, това са Шумен, Габрово, Петрич, “Св. Анна” София, и оттам вече се разпространи. Този методи привлича по-малките градове, които не винаги ще имат скъпото лекарства ремдесивир, не винаги имат добра апаратура, последна мода апарати…”
Много важно е преливането на плазма да е 10-12 дни от началото на заболяването. У нас това не винаги е възможно, обясни д-р Михайлова:
“При нас пациентите влизат в болница късно някак си, отлагат влизането  по някакви причини – дали от Спешна помощ, дали джипи, не знаем. Обикновено се закъснява с това влизане, а когато плазмата се прелее до 10-12 ден от първите симптоми, има много добър ефект. Въпросът е там, че антителата от плазмата могат да се свържат с вируса, когато има вирус в кръвта, а всъщност вирус в кръвта има първите 10-12 дни. Знаете, че тогава е карантината на всеки, който е заразен. След това вирусът изчезва, той си е нанесъл вече пораженията и ти да преливаш плазма, няма да има такъв добър ефект…” За да се изпълни това условие, лекарите трябва да разполагат с плазма, но това невинаги е така, коментира лекарят:
“Лекарите дори и да искат да преливат плазма, те нямат на разположение плазма. Първо, те трябва да имат плазма първите 10-12 дни, тоест като поискат плазма от Кръвния център, вие във Видин трябва да искате плазма от Националния кръвен център, но като се поиска плазма от Кръвния център тя трябва да се достави и да се влее, да не се отлага. Например Кръвният център в Плевен има много малко донори, тоест там плазмата е кът и лекарите, които искат да преливат казват: “Ние се радваме, когато ни дадат едно сакче”. А плазмата действа, когато се прелеят 2-3 сака… Ние призоваваме хората сега, когато са по-спокойни, когато може би имат повече време да потърсят възможност, да отидат до София или в Плевен. Но в София, когато са по някакъв друг повод, да звъннат в Кръвния център и да кажат, че искат да дарят плазма. Условието на Националния кръвен център е, че там се иска  PCR или антигенен тест, да са минали 40 дни от боледуването, там трябват и над 50 кг, тоест това са стандартните изисквания за кръводаряване. Цялата процедура е 2-3 часа с диагностика на кръвта, като става с предварително записване…”
Да се променят критериите за даряване на реконвалесцентна плазма, настояват от сдружение “Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма”: 
“Има едно изискване, което звучи малко абсурдно – да имаш положителен  PCR тест. Това изискване го има в три центъра – Националния кръвен център, в Плевен, Стара Загора и Варна. Но във ВМА примерно ти можеш да дариш само с тест за антитела, също и в Пловдив, което е най-логично, защото дори ако пазиш  PCR-а, ти можеш да нямаш антитела. Нали знаете, че 10% от хората не образуват антитела и излиза, че България има различни стандарти. Според ЕК може да се дарява плазма само с PCR , може да се дарява само с тест за антитела, какъвто е случаят във ВМА, може да се дарява само по клинична картина, тоест отиваш и казваш:” Аз съм боледувал, така съм изкарал…”. Хората ти правят тест и виждат, че имаш антитела. Аз мисля, че някъде 70-80% от хората въобще не си направиха  PCR  и ние ги губим като дарители на плазма… Другото ново нещо, което сега възникна и беше поставено като критерий, хората да са преболедували, но не ваксинирани. Аз говорих с хора от ЕК, те ми пратиха последната версия на програмата на ЕС за лечение с плазма и там пише: “Хората, които са ваксинирани и преболедували, могат да даряват плазма… В момента подготвям писмо до д-р Кацаров, с което да питам какво се случва и защо са тези рестрикции.” От организацията настояват също в болниците, в които има условия да се дарява плазма, да получат разрешение за това.   

Чуйте целия запис на БНР – Видин тук:

 

Прочети също