BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Няма желаещи да дарят кръв за реконвалесцентна плазма в Бургас

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас продължава да набира кръв от преболедували КОВИД-19 за производство на реконвалесцентна плазма. На дарителите са осигурени дни и часове, в които могат да минат с предимство пред останалите кръводарители. До края на март това са дните 24,26 и 30. През април графикът е 1,5,7,9,13,15,19,21,23,27,29.04. Часовете – от 7.30 до 10.30 ч.
“Има дарители, които се отзовават на призивите, но количеството им не е толкова, колкото бихме искали. Имало е месеци и с по 50 души. Възможностите на отделението позволяват да се обработват повече кръводарители, обясни началникът на отделението д-р Людмила Желязкова.
Има търсене, защото има болни. Нямаме дарители. Шумим непрекъснато, графици има, пускаме ги с предимство хората, които са преболедували.Ако случайно дойде някой, се опитваме да го агитираме да даде или се опитваме да го пренасочим към ден, в който има транспорт до Стара Загора, за да може кръвта му да се използва именно за такава плазма.
Аз непрекъснато звъня на познати и не толкова познати, на лични лекари, за да намерим хора, които да дарят, добави д-р Желязкова:

Те са в течение за техните болни,кои от тях с,преболедували ковид, са в добро здравословно състояние и биха могли да бъдат наши дарители. Много трудно става по обратния път, ние да издирваме всеки един заболял и да го агитираме дали той има желание и възможност да дойде и да даде.

Всеки, който желае да стане дарител и неговата кръв да се използва за производство на реконвалесцентна плазма, трябва да има положителен ПСР-тест или положителен антигенен тест, от който да са минали минимум 40 дни. Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в РЦТХ Стара Загора. Ако има достатъчно количество антитела, от нея се произвежда реконвалесцентна плазма, която впоследствие се връща в Бургас и се прелива на болни от КОВИД. Ако антителата не са достатъчни, дарената кръв се използва за производство на други кръвни продукти, които също помагат на нуждаещи се.

Наблюденията в отделението показват, че приблизително един на всеки трима дарители има достатъчно антитела и неговата кръв е подходяща за производство на лечебна плазма.
Отделението по трансфузионна хематология се намира на гърба на ДКЦ-I (бившата Първа поликлиника).
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Източник и снимка: БНР

Прочети също