BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Нов вариант на SARS CoV-2 се разпространява бързо в САЩ

 По време на сезона на респираторните вируси след като здравните служители представиха актуализирани ваксини срещу COVID-19, се появи нов вариант на коронавируса – HV.1, който в момента набира скорост в страната.
Този нов подвид на омикрон бързо замества другите варианти, включително EG.5, известен още като Ерис, и става доминиращ в САЩ. Към края на октомври HV.1 е отговорен за повече от eдна четвърт от всички случаи на COVID-19, а здравните служби следят новия вариант поради опасения от зимно увеличение на случаите на COVID-19.
След HV.1, следващият най-чест вариант в САЩ е EG.5, който представлява 22% от случаите, следван от FL.1.5.1 или “Форнакс” и XBB.1.16 или “Арктур.” (Глобално EG.5 остава доминиращият вариант, според Световната здравна организация.)
Всички най-често срещани варианти на COVID-19 в САЩ са варианти на омикрон и продължават да се следят от здравните органи.
С разпространението на HV.1, много хора се интересуват дали новият подвид е по-заразен или предизвиква по-тежки симптоми, дали новите ваксини срещу COVID-19 ще осигурят защита. Ето какво знаем до момента за HV.1.
HV.1 е нов вариант на COVID и е част от семейството на омикрон. “Можете почти да си представите HV.1 като внук на омикрон,” казва д-р Уилям Шафнър, професор по инфекциозни болести в Медицинския център на Университета “Вандербилт”. 
“Семейството от вируси на COVID обича да мутира. Това вече всички сме научили,” казва Шафнър. Въпреки че HV.1 е мутирал, той е все още много близък до съществуващите подвидове на омикрон, обяснява Шафнър.
По-голямата част от учените не се тревожат за нови варианти като HV.1, които изглеждат много подобно на щамовете, които вече сме виждали, съобщава NBC News.
Въпреки това има няколко високо мутирани щама, които предизвикват тревога. Сред тях са BA.2.86 или Пирола, който има допълнителни 36 мутации, различаващи го от XBB.1.5., и по-нов вариант наречен JN.1, който има една мутация повече от Пирола. Но нито един от тях не е разпространен в САЩ в момента, според Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията (CDC) — JN.1 е толкова рядък, че представлява по-малко от 0.1% от случаите на SARS-CoV-2.
Относно HV.1, той бързо набра скорост след като беше открит през това лято. Към края на юли HV.1 представляваше само 0.5% от случаите на COVID-19 в САЩ, показват данните на CDC. Към 30 септември HV.1 представляваше 12.5% от случаите, а през ноември той беше доминиращият вариант.
 

Дали HV.1 е по-лесно заразен?

В момента изглежда, че HV.1 може би е малко по-добър в разпространението от човек на човек в сравнение с предходните щамове, съобщава NBC News. Изглежда, защото той избягва имунитета към предходни щамове, но няма достатъчни данни за притеснения, казва д-р Дан Бароуш, директор на Центъра за вирусология и изследване на ваксини в Медицинския център “Бет Израел Дияконес” в Бостън, цитиран от NBC News.

Въпреки че е по-лесно заразен, HV.1 не изглежда да предизвиква по-тежки форми на болест или води до повече хоспитализации, казва Шафнър.

Симптомите са обичайните, като предимно са от горните дихателни пътища. 

Всички тестове за COVID-19 — включително PCR тестовете, извършвани от здравно заведение, и бързите антигенни тестове в домашни условия — ще открият HV.1, казва Шафнър. Тестването е критичен инструмент за защита на себе си и другите от COVID-19.

Тестването е ключов инструмент за защита на себе си и другите от COVID-19. Симптомите на HV.1 и други варианти на COVID-19 могат да изглеждат много подобни на други вируси, включително респираторен синцитиален вирус (RSV), грип и риновирус, който обикновено причинява обикновена настинка.

„Единственият начин да се разграничи (COVID-19) от RSV и грипа, които сега набират скорост, е чрез тестване“, казва Шафнер.

Експертите насърчават всеки, който има симптоми, да се тества, особено тези от високорисковите групи – хора на възраст над 65 години, които са имунокомпрометирани или които имат основни здравословни проблеми.

„Имаме лечения, които могат да предотвратят по-сериозни заболявания“, казва Шафнер, но ранното откриване е от ключово значение. Антивирусните лекарства срещу COVID-19 като Paxlovid са ефективни срещу HV.1 и други варианти, но действат най-добре, когато в рамките на пет дни от появата на симптомите, TODAY.com съобщи по-рано.

Тестването е намаляло значително в САЩ през последната година, което е тревожно, казва Шафнер.

Когато федералното извънредно положение за общественото здравеопазване на САЩ за COVID-19 приключи през май, приключи и гаранцията за безплатни тестове за много хора.

Въпреки това всеки американец все още може да получи тестове за COVID-19 безплатно или на ниска цена в момента. Един от начините е да поръчате четири безплатни теста за COVID-19 у дома от правителството, които ще бъдат доставени по пощата чрез пощенската служба на САЩ. За да поръчате вашите безплатни тестове, отидете на COVIDTests.gov.

Освен това, всички здравноосигурителни планове са задължени да възстановяват разходите за осем домашни теста за COVID-19 на месец, според Centers for Medicare & Medicaid Services. Държавните програми Medicaid също трябва да покриват домашни тестове, а бенефициентите на Medicare и неосигурените лица имат достъп до безплатни тестове, предоставени от Health & Human Services в хиляди обществени здравни центрове, клиники и аптеки.

Ако все още имате запаси от тестове, не забравяйте да проверите срока на годност и дали е бил удължен от Американската администрация по храните и лекарствата.

Защитава ли новата ваксина срещу COVID-19

Актуализираната ваксина срещу COVID-19 се препоръчва от CDC за всички на възраст над 6 месеца. Новите бустери са преформулирани, за да са насочени към omicron XBB.1.5, който беше доминиращият вариант на COVID през по-голямата част от 2023 г. Докато XBB.1.5 оттогава е изместен от HV.1, Eris, Fornax и Arcturus, той все още е тясно свързан с тях по-нови щамове.

Актуализираните ваксини изглеждат добре съвпадащи с вариантите, които в момента циркулират и разболяват хората, каза по-рано за TODAY.com Андрю Пекош, д-р, вирусолог в университета Джон Хопкинс.

„Лабораторните изследвания показват, че актуализираният бустер ще предпази от сериозно заболяване, причинено от HV.1“, казва Шафнер. Ваксинацията също значително намалява риска от хоспитализация или смърт, според CDC.

Не е твърде късно да се възползвате от новия бустер, добавя Шафнер, и хората трябва да получат инжекцията възможно най-скоро.

FDA разреши три варианта на ваксина за 2023-2024 г.: по една иРНК инжекция от Moderna и Pfizer и базирана на протеини не-иРНК инжекция от Novavax.

Застрахователните планове трябва да покриват актуализирания бустер, казва Шафнер, а тези без застраховка все пак трябва да могат да получат безплатно инжекцията, според CDC.

„Намираме се на добро място, защото от доста време не сме имали нов вариант, който да причинява по-тежко заболяване или да избягва защитата на наличните в момента ваксини“, казва Шафнер.

Как да се предпазите от HV.1
С наближаването на зимата и празничния сезон е важно да предприемете стъпки, за да се предпазите от COVID-19 и да предотвратите предаването на други, особено на най-уязвимите. Те включват:

Бъдете в крак с ваксините срещу COVID-19
Да се изследвате, ако имате симптоми
Изолиране, ако тестът ви за COVID-19 е положителен
Избягване на контакт с болни хора
Подобряване на вентилацията или събиране на открито
Често миене на ръцете със сапун и вода
Носенето на маска в претъпкани закрити помещения.

 
 

Прочети също