BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

“Да се улесни даряването на плазма за лечение на Covid-19”

В писмо до медиите, Д-р Павлина Михайлова – Председател на Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма”, предоставя допълнителна информация за проблемите с този вид терапия.
Лечението на COVID-19 с реконвалесцентна плазма е метод, намерил широко приложение в България и д-р Михайлова твърди, че има болница, която прелива реконвалесцентна плазма на 95% от пациентите си с COVID-19 с голям успех. За съжаление, обаче, казва тя местата за даряване на плазма чрез плазмафереза ​​са само шест – 2 в София и 4 в страната.

Вече 6-7 месеца Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма” настоява хората да имат повече шансове да дарят плазма на повече места в страната. Направено е предложение до министъра на здравеопазването да даде разрешение на отделенията по трансфузионна хематология към областните болници да открият временно отделение / пункт за донорство на плазма. Изпратени са повече от 10 писма до различни институции, включително до министър-председателя, организирани са две национални петиции, но искането е било отхвърлено под предлог, че такова разрешение би било в нарушение на европейските правила, според които „събирането, диагностиката, обработката и изпращането на реконвалесцентна плазма COVID 19 се извършва само от кръвни центрове, които са акредитирани за събиране, обработка и диагностика на кръв и плазма“.
Д-р Михайлова казва, „Добре, но ние искаме нещо друго.“ Тя задава конкретен въпрос:
„Възможно ли е в отделенията по трансфузионна хематология към болниците да се отворят пунктове, оборудвани с апарати за плазмафереза ​​и обучен персонал, където да се взема плазма чрез плазмафереза ​​и тази плазма да се диагностицира и обработва в близкия акредитиран Кръвен център?“

Източник: Право&Здраве

Прочети също