BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian
Кампания за даряване на реконвалесценна плазма

Кампания за даряване на реконвалесцентна плазма

Стартираме втората кампания за даряване на реконвалесцентна плазма. Надяваме се повече хора да отидат до Кръвните центрове и да дарят плазма, за да помогнат на лекари, които прилагат този метод на лечение.

Защо да дарим реконвалесцентна плазма?

Защото можем да помогнем на хора, при които К0ВИД-19 започва с бързо влошаване и рискът от тежко протичане на болестта е голям. На този етап реконвалесцентната плазма, моноклоналните антитела (като тези на регенерон) и ремдесивир са единствените етиологични средства (срещу причината, а не срещу симптомите), които действат директно срещу вируса. В реконвалесцентната плазма се съдържат антитела, които веднага „хващат“ вируса и го елиминират от организма. Болните усещат ефекта 10-15 часа след преливането, сатурацията им се подобрява и започва възстановяването. Вливането на реконвалесцентна плазма практически представлява пасивна имунизация – то осигурява незабавен имунитет на болния, докато неговата имунна система се мобилизира за битката с вируса.

Какво е реконвалесцентна плазма?

Такава е плазмата на всеки, който е преболедувал от К-19, в нея има антитела (малки протеини, които плуват в плазмата) срещу новия koронавирус. При някои преболедували те са в по-голямо количество, при други – в по-малко. Затова в Кръвните центрове, където може да се дари плазма на апарат за плазмафереза, заедно със стандартните изследвания за даряване на кръв и кръвни продукти се прави и тест за антитела.

У нас преболедувалите К-19 могат да даряват реконвалесцентна плазма и след ваксиниране. Може да се дарява плазма и без документ за прекарано заболяване, ако се докаже наличието на достатъчно антитела. Хиляди са хората, които за година и половина отидоха до Кръвните центрове и дариха реконвалесцентна плазма. Някои – по 200 мл (едно сакче), други по 600 мл (три сакчета). Някои заради свои роднини, други – за напълно непознати. Някои дариха един път, други като Стефка, Вяра и Катя – по 3 пъти, а Димитър, Станислав, Емил, Тома – по 6, 7, 8 пъти!

Десетки са лекарите, които успешно прилагат този стар метод за лечение на ново и непознато заболяване като К-19, като д-р Петров, д-р Костадинова, д-р Прокопова от Окръжна болница – София; д-р Икономова, д-р Михайлов, д-р Яков и д-р Сураджиева от МБАЛ – Петрич; д-р Атанасов и д-р Ламбрева от МБАЛ – Димитровград; д-р Райкова от МБАЛ- Габрово и много техни колеги. Стотици са болните, за които реконвалесцентната плазма се оказа животоспасяваща, между тях – лекари, по-млади и по-възрастни болни… Всеки от тях е готов да разкаже своята история и всеки от тях е благодарен на човека, който е отделил от своето време, за да отиде до Кръвния център и да ДАРИ ПЛАЗМА.

С тази кампания искаме да помогнем на:
– лекарите, които прилагат този метод;
– на болните, които се нуждаят ДНЕС от плазма;
– на близките и приятелите им – за да не са сами в това тежко изпитание, защото когато познати и непознати се обединят около една кауза, всички печелят!

Как може да помогнете Вие?
– като дарите плазма (за преболедували)
– като споделите и разпространите фейсбук събитието и поканите свои близки и приятели:

https://www.facebook.com/events/256331256562074/

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: Какво е кръвна плазма?

Обща информация: https://covid19plasma.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b0-%d0%b8…/

За лекари: https://covid19plasma.eu/…/%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%b5…/

За пациенти: https://covid19plasma.eu/…/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0…/

КОЙ може да е донор?: https://covid19plasma.eu/…/%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be…/

КЪДЕ може да дарите плазма?:

https://covid19plasma.eu/where-to-donate-plasma/https://coronavirus.bg/bg/daryavane_plazma…

Лечение на К-19 с плазма (видео): https://www.youtube.com/watch?v=9Ciirdfn0B0

Сдружение „Лечение на К-19 с реконвалесцентна плазма“:
Сайт: https://covid19plasma.eu
ФБ страница: https://www.facebook.com/covid19plasma
ФБ група: https://www.facebook.com/groups/818490042020801
За контакт: тел. 0898780380, е-поща: covidplasma19@gmail.com

Направете най-добрия коледен подарък – плазма дари – на трима помогни!

 

Прочети също