BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Напливът за даряване на плазма е по-голям от възможностите тя да бъде обработена

Напливът за дарение на ковид плазма е по-голям от възможностите тя да бъде обработена. Получава се така, че дарители, които звънят в кръвния център във вторник, са препращани за петък, а хора, поискали да дарят вчера, са отлагани за след две седмици.

По този начин се получава парадокс, защото исканията на лекарите да получат плазма с антитела, за да лекуват пациенти, нарастват по-бързо, отколкото хладилникът в Националния кръвен център се пълни с такава, независимо, че желаещи има.

Това обясни пред Дарик д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение “Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”. Нейната теза е, че ръководството на кръвния център няма възможност да отговори на наплива от желаещите да дарят.

От сдружението са отправили искания до здравните власти кръвният център да работи и през почивните дни, да се повиши възрастовата граница на хората, които искат да дарят от 55 на 65 години, както и да може да се дарява плазма с тест за антитела. Д-р Павлина Михайлова обаче е убедена, че не всички искания са изпълнени.

Нямахме отговор от министъра, затова написахме писмо до премиера Борисов и пак нямахме отговор. Пет дни по-късно в нашата страница публикувахме отворено писмо с тези искания. 24 часа по-късно на сайта на Националния център по трансфузионна хематология беше публикувано съобщение, че работи събота и неделя, че възрастовата граница се повишава на 65 години. В момента обаче нещата не са така, както са обещани,” каза д-р Михайлова.

Хора, които са звъняли във вторник, са препратени да дойдат в петък. А хора, които са звъняли в четвъртък, им е отговорено, че графикът е пълен за следващите две седмици. На практика не се приемат повече от 10 или 12 души дневно, а исканията на лекарите нарастват по-бързо, отколкото пълненето на фризера в кръвния център. И отново се чака с дни, а когато минат три дни, болният вече въобще не може да се лекува с преливане на плазма,” уточни още тя.

Решенията са две. Те трябва да се вземат много бързо. Първо, този център да работи наистина през събота и неделя, и второ – да се отвори второ място в София, което аз виждам като Отделението по трансфузионна хематология в болница „Св. Анна”. Спешно трябва да се отворят и другите четири центъра в страната,” категорична е д-р Михайлова.

Източник: darik.bg

Прочети също