BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Над 35 000 европейци умират годишно от резистентни на антибиотици инфекции.

Едва половината европейци знаят, че антибиотиците не са ефективни срещу вируси. Това показва проучване на Евробарометър по повод Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците.

23% от анкетираните са вземали антибиотици през последната година, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам. Тази цифра варира от 42% в Малта до 15% в Швеция и Германия. Според Евробарометър това показва, че усилията за информиране на гражданите относно рисковете от прекалената употреба на антибиотици се отплащат. Нужна е обаче още много работа.

Проучването показва, че около 8% от антибиотиците са приемани без рецепта. Все още голяма част от европейците са вземали антибиотик без основание (т.е. за вирусни инфекции или само симптоматично).

Хората са най-склонни да приемат антибиотици за инфекция на пикочните пътища (15%), възпалено гърло (13%), бронхит (12%), настинка (11%), грип (10%), висока температура (10%) или COVID-19 (9%).

Антимикробната резистентност е един от най-големите рискове за здравето на човека и една от трите най-сериозни заплахи, установени от Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации към Комисията, които изискват мерки за координация на равнището на ЕС.

Съгласно последните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията в целия Европейски съюз, Исландия и Норвегия всяка година от резистентни на антибиотици инфекции умират над 35 000 души. Тези инфекции водят до допълнителни 1,5 млрд. евро разходи за здравеопазване и загуба на работоспособност в ЕС.

Много голяма част от европейците са приемали антибиотици без основание (т.е. само за вирусни инфекции или симптоми) или за заболявания като пневмония или бронхит, които се нуждаят от тест, за да се потвърди точната причина, и само половината от анкетираните знаят, че антибиотиците са неефективни срещу вируси.

Д-р Павлина Михайлова от Сдружението цитира  д-р Околийски, че се подготвя План за обучение на общопрактикуващите лекари да не изписват антибиотици. 

Прочети също