BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Милен Великов

Опит №1 – приключи успешно!
Къде дарих кръвна плазма? Национален център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в гр. София. Звъннах преди 10-тина дни, запазих си ден и час за да е по-лесна организацията, зададох си въпросите и отидох подготвен – закусил и пил кафе. Там съм дарявал и преди кръв, знам си кръвната група, а за всеки случай си взех и негативния PCR с мен на хартия. Другото, което ми искаха бе лична карта.За кого дарих? Споделих имената на пациентите, заради които го правя, казах в кои болници, отделения и градове са. Плазмата замина за лекар в София, болницата в Панагюрище и пациент от гр. Шумен. Снимах дадените ми бележки и ги изпратих на съответните хора, за да изискат дарената от мен плазма от НЦТХ. От там, по административен път се уговарят лечебните заведения и се разпределя дареното. Т.е – едните изискват, другите пращат.
В какви срокове – не знам. Ако не дарявате за някой, няма проблем – ще намерят кой да я използва.
Имах ли антитела?
По телефона ми казаха, че не е необходимо да си правя такъв тест предварително. На място го установихме, след като ми взеха кръв от вената и след час излязоха резултатите. Щом ми взеха плазма, значи съм имал необходимите такива. Не ми дадоха документ в които да видя дали имам, колко са, какви са нормите. Аз също не изисквах такъв. Не съм убеден, че с вече направен тест за антитела е достатъчно за да минете. По-добре се нагласете психически, че там ще ви направят такъв.
Кои са условията за даряване на кръвна плазма?
Най-важните са няколко – да имате положителен PCR тест и отстояние от 40 календарни дни от него. Без това – по-добре не ходете, не питайте. Това са разпоредбите, закона и предписанията. Ако има промени, ще се чуе. За дамите важи също да са над 50 кг. Без тези 2/3 неща – не може. Няма значение дали имате тест за антитела, ако не представите положителен (не негативен) PCR. Бихте могли да го носите като мен на хартия, най-вероятно те ще го видят и в системата, но за всеки случай. Прилагам тук (само за информация, не за разпечатване или предварително попълване) една бланка, която е стандартна за даряване на кръв. Важи на 100% и за плазмата. В нея са описани изискванията откъм болести, специфики и други важни детайли, които се гледат и може да възпрепядстват даряването на плазма. Друго важно условие е да се чувствате здрав (да нямате инфекция или други симптоми), да не припадате, докато ви вземат кръв и да имате антитела.


Кога отново може да се дари плазма?
След поне седмица от вече дарената такава. Този процес се различава от обикновеното вземане на кръв, защото се извиличат само едните (белите) кръвни телца. Останалото се връща обратно. Затова и времето е доста по-кратко. Щом вече си дарил веднъж и има такова отстояние, направо ти взимат плазма и пропускаш останалите неща, които отнемат 1-2 часа. Самото вземане на плазма е около 40-50 минути, поне аз така го усетих.
Необходимо ли е хората за които дарявам да са с моята кръвна група?
Препоръчително е, но не е задължително. Споделиха ми, че имат на склад плазма и в зависимост от кръвната група на пациентите за които дарявам, се изпраща. Ако нямат такава на склад, се изчаква, което в определени моменти може да е фатално. Затова е хубаво да има повече и различни дарители – за да има и наличности. Странното, което ми споделиха е, че от зов към близо 2000 човека през лятото, са се отзовали едва 11. Ако са били повече, вероятно е могло да има повечко наличности сега. Жалко!
Заплаща ли се?
Да. Останах изненадан, когато ми дадоха 96 лв., който се заплащали от държавата. Дадоха ми и едно “сетче” от сокове, един шоколад, Русенско варено, пастет.
Има ли хора?
В часовете от 8/9/10:00 днес, имаше по 6-8 човека. Болшинството бяха жени. Шапка свалям на храбрите български жени, които не се оплакаха за миг, не мрънкаха, че ги боли, а бяха там и дадоха частичка живот. Браво!
Колко апарата са?
Там – 2, за съжаление, което ограничава и броя на желаещи да минат за ден. Капацитетът е адски малък, според мен…Казаха ми, че и 100 да са, едва 10-тина човека от цяла България за обучени да работят с тази техника, като са локирани в 3-4 града в България.
Персоналът?
Вежливи професионалисти, които отговарят на всички въпроси, разясняват всичко почти през цялото време на някого на място или по телефон, не причиняват болка – за мнозина това е важно, нали. Донякъде ми споделиха, че често отговарят на въпроси, които ги има на сайта им, често най-накрая някой казва, че няма положителен PCR или друг важен детайл, но вече първо за това питат. Така, че – първо се информирайте, преди да звъните, защото същите взимат кръв, правят тестове за антитела, наблюдават процеса, ангажирани са и административно.
Болеше ли?
Не. Не боли, не е страшно, а мотивите за които го правиш се доста по-важни от едно убождане. Даваш живот!
Кога пак?
Скоро 😉

Прочети също