BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

МЗ обмисля промяна в критериите за дарителите на плазма

Обмисля се промяна в условията, на които трябва да отговарят дарителите на реконвалесцентна плазма, използвана за лечение на COVID. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов до депутата Калин Вельов. В него народният представител задава въпроса дали е възможно даряване на плазма без наличие на PCR тест.

В отговора си здравният министър припомня, че с негова заповед наскоро антигенните тестове бяха приравнени към PCR тестовете. „Във връзка с издадената заповед предстои обсъждане в Експертния съвет по трансфузионна хематология по промяна и актуализиране на критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за дарители на реконвалесцентна плазма COVID-19”, заявява проф. Ангелов.

В отговора си здравният министър посочва още, че трансфузията на реконвалесцентна COVID плазма в световен мащаб е на етап научно-експериментална терапия с нисък риск, а основната й лечебна характеристика са неутрализиращите антитела срещу вируса.

Също така, се пояснява в отговора му, изискванията към дарителите, както и целия процес на даряване, са регламентирани от националното законодателство, но и от конкретен регламент на Европейската комисия. Съгласно тях, за да бъде прието за дарител дадено лице, то трябва да бъде с доказана документно диагноза COVID. Тези, които нямат документация, доказваща заболяването, както и PCR тест, са изключени от възможността да дарят. За да се избегнат евентуални рискове за пациента, на когото се дарява плазмата, е важно дарителят да е възстановен от заболяването. Затова и се изчаква около 40 дни, които включват 28 дни от провеждането на PCR тест, доказващ вируса, и периода на карантина между 10 и 14 дни.

Към момента, за да дарят плазма, дарителите трябва да са на възраст между 18-65 години, да имат положителен PCR тест, като от провеждането му са изминали не по-малко от 40 дни, да се чувстват здрави и да не приемат медикаменти, се посочва още в отговора.

Източник: zdrave.net

Прочети също