BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

МЗ нареди на НЦТХ спешна проверка в Шумен

По повод входирано в Министерство на здравеопазването оплакване от Симона Красева – жител на гр. Шумен, инициатор на петиция и подписка с 2 хил. подписа в областния град да бъде разрешено откриването на център за извличане реконвалесцентна плазма, за “недопустимо лоши практики на Националния център по трансфузионна хематология гр. София, спрямо ОТХ Шумен” МЗ разпореди спешна проверка по случая.

Младата гражданка на гр. Шумен се възмущава, че в НЦТХ приемат донори, които даряват поименно за близки, настанени в МБАЛ Шумен, но не изпращат плазма към ОТХ Шумен. Описва отношение на работещи в НЦТХ към колегите им в Шумен, с което се е сблъскала лично, докато е била доброволец в кръвния център на Шумен. “Началник експедиция в НЦТХ не ми каза, че няма плазма, а ЧЕ НЯМА ДА ИЗПЪЛНИ ИСКАНИЯТА ЗА 10 ПЛАЗМИ ГРУПА А НА ОТХ ШУМЕН!! и призова да сме карали хората от София да ходят в РЦТХ Варна да даряват плазма, за да може да има и за Шумен”, пише тя. Според нея “пътуването от единия край на страната до другия в 2 поредни дни, за да се дари плазма и тя да стигне до болния в Шумен, е предпоставка за разпространение на КОВИД-19.”

В отвореното си писмо до МЗ, Симона настоява за “строги мерки” и “разпореждане на НЦТХ да изписва плазма на Шумен”. Подчертава, че гражданите не делят кръвните центрове, когато даряват и попълват резерва от плазма в страната.

В отговор на подадения сигнал, МЗ разпореди:

  • На д-р Николов – началник на НЦТХ спешна проверка по описаните в писмото обстоятелства;
  • Ежедневно събиране на информация от страна на НЦТХ за налични количества плазма в районните центрове по трансфузионна хематология в страната и подаването ѝ веднъж седмично към МЗ;
  • Изготвяне на доклад до МЗ за резултата от проверката.

Прикачваме отговора на Министерството на здравеопазването по повод отвореното писмо на Симона Красева от Шумен.

Прочети също