BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

МЗ: Бележка за даряване на кръвна плазма не може да бъде условие за лечение на Covid пациент

За изискване на служебна бележка от дарител в полза на конкретен пациент, за да се извърши преливане на плазма, алармират от Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”. Сигналите са от пациенти от София и от Шумен.

В края на декември родителите на Адела Цонковска се разболяват от Covid-19.

„На 28 декември направихме бързи антигенни тестове в „Пирогов“, които показват наличие на вируса. На майка изписваха три антибиотика, а на баща ми – един, и двамата бяха отпратени за домашно лечение, но майка ми беше в по-тежко състояние и аз я настаних в частна болница“, разказва в „Преди всички“ Адела.

След настаняването на възрастната жена в болница, състоянието ѝ продължава да е тежко. Адела настоява да ѝ бъде прелята реконвалесцентна плазма. От лечебното заведение правят всички необходими изследвания на майката на Адела, от което става ясно, че лечението с плазма е подходящо за нея. За да получи плазма, на Адела ѝ съобщават, че трябва да донесе служебна бележка, че има дарител, който ще даде плазма в полза на майка ѝ.

„Процедурата трябва да се случи в обратния ред. Когато пациент има нужда от реконвалесцентна плазма, лекуващият лекар я изисква от съответния център по трансфузионна хематология. След преливането роднините на пациента имат достатъчно време да намерят дарители, които да я възстановят“, коментира в „Преди всички“ председателят на Сдружението Павлина Михайлова.

В отговор до „Хоризонт“ от Министерството на здравеопазването съобщиха, че наличието на документ за извършено даряване на реконвалесцентна плазма в полза на лечебно заведение или в полза на конкретен пациент не може да бъде условие за извършване на преливане на реконвалесцентна плазма.

От Министерството съобщиха още,  че лекуващите лекари, за които е доказано, че изискват такива бележки, подлежат на санкции.

Прилагането ѝ не е свързано с наличие на дарител, а със здравословното състояние на пациента, оценено от лекуващия лекар, който подава мотивирано искане за отпускане на кръв или кръвни продукти по регламентирания ред до Центъра по трансфузионна хематалогия

Междувременно Адела Цонковска убеждава лекарите в частната болница, в която е настанена майка ѝ, че те са тези, които трябва да изискат плазма за жената:

„Кръвна плазма беше предоставена веднага. Впоследствие и за баща ми, който също беше в тежко състояние“.

Плазмата, която е достигнала навреме до родителите на Адела, е решаваща за възстановяването им.

От Министерството на здравеопазването посочват, че всички сигнали за поставяне на условие от страна на лечебните заведения за наличие на документ за извършено даряване на реконвалесцентна плазма в полза на лечебно заведение и/или в полза на конкретен пациент се изпращат на Изпълнителна агенция Медицински надзор“ за проверка, а при констатиране на нарушения се налагат санкции.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл на сайта на БНР

Източник и снимка: БНР

Прочети също