BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Лекари съветват при постковид състояние да се потърси медицинска помощ

Постковид синдромът засяга все повече хора и трябва да му се обръща по-голямо внимание. За това призоваха медици в ефира на “Денят започва в неделя”.

Няма хора, които да са застраховани от постковид състояния, независимо дали карат вируса леко или тежко, заяви в “Денят започва” гастроентерологът д-р Виктор Камбуров. По негови наблюдения първоначално пациентите често подценяват проблема.

“При постковид състояние трябва да се потърси медицинска помощ и да не се омаловажава. Постковидът е сериозно заболяване, което заплашва около 10% от хората да ги инвалидизира трайно”, казва той.

Диетологът д-р Мария Николова лично е преживяла този проблем. 6 месеца след прекарания вирус тя имала гастроентерологични проблеми. Ето съветите ѝ за хранене по време на болестта:

“Здравословното хранене при ковид значи достатъчно зеленчуци и плодове, пълноценен протеин като постни меса, риба , яйца, млечни продукти, ако няма реакция към тях, бобени храни и не на последно място някакъв въглехидрат като пълнозърнести храни. Трябва да направим един баланс и да се придържаме към простичките правила – често, фракционирано хранене, три основни хранения и две поддържащи. И е много важно да има адекватна хидратация”, съветва тя.

https://bntnews.bg/news/pri-postkovid-sastoyanie-potarsete-vednaga-medicinska-pomosht-savetvat-medici-1205161news.html

Прочети също