BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Кампания във Варна за консумативи и техника за кръвна плазма

Центърът по трансфузионна хематология във Варна има апаратура, с която може да се извлича кръвна плазма от преболедували COVID-19. Сега тя се използва за добиване други кръвни продукти. За да се извлича кръвна плазма обаче, са необходими скъпи консумативи и техника за съхранение на плазмата. Две млади жени от Варна вече организират дарителска кампания за събиране на необходимите средства.

Подобна кръвна плазма в момента може да се дари единствено в София и така донор от Варна, който иска да дари, е принуден да пътува дотам. Не са малко случаите, когато е отказано на донора да дари, тъй като не отговаря на тези условия, а вчера дори имаше случай на варненец, на когото му беше отказано, защото лекарят в София не е намерил вените му.

Нужни са няколко организационни мероприятия и наличието на специалните сетове, необходими за събиране на тази плазма. Налични са ни апаратите – два броя в нашия център. В момента сме предприели действията и имаме много добър отзвук във варненската общественост”, коментира д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Лечение на COVID-19 – къде може да дарим кръвна плазма

Един сет е около 300 лв. и могат да се добият 3 единици плазма, обясни още тя. С двата апарата около 10 човека на ден могат да дарят плазма.

С необходимото време за преглед, попълване на документация, освидетелстване, самата процедура е между 40 и 50 минути, след това леко възстановяване. Между час и половина и два ще е времето, което ще прекара един дарител в центъра”, допълни д-р Йорданова.

В момента в центъра има обучени четирима лекари, които могат да извършат тази манипулация.

Източник: bnt.bg

Прочети също