BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Как трябва да лежи болният от К-19

Дишането на болния от К-19 е от много важно значение за поддържане на добра сатурация, избор на адекватно лечение и оценка на състоянието на болния.

В цял свят се полагат изключителни усилия болният да се обучи да лежи предимно по корем и да прави пронинг упражнението. У нас в малко болници и медицински центрове пациентите получават съвети как да лежат, спят или почиват по време на боледуването. Въпросът е там, че секретите при тази болест са много вискозни, като лепило, дори жълтеникави и трудно се изкарват навън чрез естествените механизми като кашлица за почистване на бронхиалното дърво.

Ето няколко препоръки:

  1. Не се спи по гръб, а само по корем с възглавница на корема, под нивото на ребрата, така че долната част на гръдния кош да е по-високо от горната. Целта е секретите, които се образуват по време на сън да се стичат към трахеята, а не да застояват в белите дробове и да ги “бетонират”.
  2. Спи се настрани, ако не е възможно спане по корем.
  3. Лежи се предимно през нощта, а не през целия ден.
  4. Добре е да се правят разходки вкъщи, дихателни упражнения, като времето през деня може да се прекарва в седене, правене на пронинг упражнението, но не спане.
  5. Ето още една публикация за това как трябва да лежи болният от К-19

Прочети също