BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Как да ползваме кислороден концентратор?

Кислороден концентратор се ползва, когато сатурацията на болния започва да пада под 91-92%. Такова намаляване на насищането на кислород в кръвта трябва да се очаква към 7-8 ден, а ако болният има повече рискови фактори, и по-рано – на 4-5 ден.

Кислороден концентратор се търси под наем, от приятели или от Сдружението. Ние разполагаме с два концентратори, които са ни дарени. Работата с концентратора не е сложна, но за съжаление много хора не разбират каква е целта на подаването на кислород – тя не е да се подаде кислород, да се вдигне сатурацията и после кислородната маска да се махне от лицето на болния. Тя е да се поддържа постоянно оптимално количество кислород за няколко дни, което да подпомогне организма да се пребори с инфекцията. Логично е, че без достатъчно кислород един организъм няма как да се справи успешно с която и да е инфекция.

  1. Видове кислородни концентратори – за домашно лечение се използват предимно два вида – с подаване на 5 литра кислород и с подаване на 10 литра кислород. Когато очаквате влошаване на болния или когато с подаване на 5 литра кислород не се постига сатурация над 90%, трябва да намерите 10-литров концентратор.
  2. Избор на маска: маските са две – назална и цяла. Когато нуждата от кислород е по-малка, няма нужда от цяла маска, която покрива носа и устата. Достатъчно е да се ползва такава, която с две “рогчета” подава кислород само в носа. Така болният ще може да говори, да се храни, да пие течности спокойно, без да се налага да сваля маската.
  3. Когато, обаче, с назалната маска не постигате достатъчна сатурация, въпреки че подавате максимум кислород, тогава трябва да смените назалната маска с цяла. Така кислородът няма да се “разсейва” във въздуха, а ще попада в затворено пространство и ще влиза и през устата, и през носа. Тоест, при по-тежки случаи цялата маска е по-ефективна.
  4. NB! Подаването на кислород зависи от измерената сатурация – ако тя е по-ниска, се подава повече кислород. Например: 88% – подава се 2-3 л кислород и след десетина минути се измерва сатурацията – ако тя се вдигне до 93-94, но не повече, апаратът се оставя на това положение. Ако сатурацията се вдигне над 97-98, подаването на кислород се намалява. Това калибриране се прави, докато сатурацията на болния се установи на 93-94. Ако на следващия ден с 2-3 л кислород сатурацията се вдига на 97-98%, подаването на кислород може да се намали на 1,5-2 литра. Така концентраторът се регулира съобразно сатурацията, до момента, в който болният поддържа сатурация 93-94% без да има нужда от кислород. И то за няколко дни. Което означава, че той се е стабилизирал и е преодолял тази критична фаза.
  5. Кислородната маска се държи непрекъснато 24 часа, като се сваля само при хранене и за тоалетна. Ако сатурацията е ниска, може да се ходи с апарата до тоалетната, защото той е на колелца.
  6. Кислородната маска не се сваля, когато сатурацията се вдигне до искания минимум – 93-94. Защото когато се свали, сатурацията пак ще падне. Целта е часове и дни наред организмът да бъде подпомогнат с толкова кислород, от колкото има нужда.
  7. Ако имате въпроси за лечението с кислород у дома или имате нужда от кислороден концентратор, моля, обадете се на нашите телефони.

Прочети също